Färjestad bröt förlustsviten

SPORTBLADET

Karlstad

Färjestads förlustsvit stannade vid tre matcher.

Mot Luleå hittade värmlänningarna vinnarspåret igen - tack vare spelet i powerplay.

- Vi har tränat mycket på spel i boxplay men det verkar ha varit kontraproduktivt, sade Luleåtränaren Slavomir Lener efter att Färjestad vunnit med 5-1 i Karlstad.

Luleå fick den drömöppning alla lag som gästar Karlstad önskar sig. Tomas Surovy satte matchens första mål redan efter fyra minuter sedan Färjestadsförsvaret gått bort sig. Gästerna hade också chansen att öka på när Linus Omark fick ett friläge några minuter efter ledningsmålet men Daniel Henriksson i FBK-målet väntade kallt ut Omarka avslut.

- En mycket viktig räddning för att vi skulle stanna kvar i matchen, menade Tommy Samuelsson, tränare i Färjestad.

I stället för 2-0 till Luleå vände FBK på matchbilden innan första perioden var över. Jesper Mattsson satte både 1-1 och 3-1 i powerplay.

Där emellan hade Pelle Prestberg snyggt satt 2-1 efter att enkelt ha åkt ifrån sin markering.

När så Jesper Mattsson satte 4-1, också det i numerärt överläge, i andra perioden kändes matchen avgjord. Luleå försökte kämpa sig tillbaka men tack vare förnuftigt försvarsspel och Daniel Henriksson i målet kunde Färjestad hålla undan utan större besvär.

Per Ledin satte 5-1 i den näst sista matchminuten.

Slavomir Lener erkände att hans Luleå förlorat mot ett bättre lag men var också besviken på domaren Pehr Claesson, Alvesta.

- Han dömde bort ett korrekt mål för oss vid ställningen 3-1. Vi försökte prata med domaren men han var inte intresserad av någon kommunikation, menade Lener.

Tommy Samuelsson, Färjestads tränare, var nöjd med att de många omdisponeringarna i laget till slut verkar ha fått fart på Jesper Mattsson och Pelle Prestberg.

Mattsson, som inför matchen mot Luleå hade svarat för två fullträffar, var matchens bästa spelare med sina tre mål i numerärt överläge.

- Har man Jesper Mattsson i laget ger det mycket styrka till powerplay-spelet. Jag vet det sedan jag hade honom i Calgary Flames. Jag skulle gärna värva honom men jag hörde att han nyligen skrev ett långtidskontrakt med Färjestad, sade Slavomir Lener som inte tyckte sig kunna dela ut något extra beröm till någon av sina spelare.

Luleås första backpar, med Pekka Saravo och Pavel Skrbek, var två Luleåspelare som ändå svarade för en gedigen match.

För Färjestad ger segern mot Luleå lite andrum efter förra veckans tre raka förluster. Det FBK-försvar som läckte betänkligt i förlustmatcherna mot Brynäs, Linköping och Malmö var mot Luleå ordentligt tätat.

21-årige FBK-backen Stefan Erkgärds fick mycket speltid och tackade genom att göra sin bästa match för säsongen.

TT