Ojala: Det går ett rykte om Petter

Foto: SVT
Ojala.

avErik Karlsson

SPORTBLADET

Petter Northug såg blek ut på avslutningen av skiathlon-loppet.

Men nu kommer uppgifter om att han medvetet tappade några placeringar på slutet – för att slippa medaljceremonin på kvällen.

– Det går ett rykte att Petter lökade lite igår, säger SVT:s expert Johanna Ojala.

När Dario Cologna skruvade upp farten i Mördarbacken på slutet av skiathlonloppet var Petter Northug passiv längst bak i klungan. En till synes trött Petter var elva i mål.

– Jag kände att det var kört i mördarbacken när Dario stack, sa norrmannen igår.

Men nu kommer uppgifter om att Petter spelade mer trött än han var. När medaljerna var utom chans så gav han medvetet upp kampen för att slippa hamna topp sex.

– Det går ett rykte att Petter lökade lite igår för att slippa medaljceremonin, säger SVT:s Johanna Ojala.

”Helt medvetet”

Upgifterna får stöd av norske landslagschefen Vidar Löfshus.

– Petter saknade de sista krafterna i går. Då gick han på jämnt men saknade det lilla extra. Han tog det väldigt lugnt på slutet för att slippa medaljceremonin, det var helt medvetet, säger Löfshus till Dagbladet.

Sexa kom i stället Calle Halfvarsson.

Den extra vilan såg ut att ha gjort Petter gott som tillsammans med Finn Hågen Krogh tog ett överlägset guld i sprintstafetten.

■ ■ ■

Efter medaljutdelningen i dag erkände även Petter Northug att han planerat att lägga bort några placeringar i slutet av skiathlonen.

– När man åker på slutet och vet att det är en sprintstafett dagen efter och man ligger på sjätte plats, så är det absolut smart att inte behöva åka ner till centrum, utan i stället kunna förbereda sig för en sprintstafett. Det är så jag värderar det. Jag såg att medaljchansen försvann och då jag tänkte på medaljer och guld på ett VM. Placeringar får man tänka på världscupen, säger Northug i SVT.

ARTIKELN HANDLAR OM