Se friidrotts-EM:s mäktigaste spurt

SPORTBLADET

”Jag visste hela tiden att allt är möjligt”

1 av 3 | Foto: En bra bit in på upploppet ser det ut att vara en säker seger för Ukraina, med fajt om silvret mellan Storbritannien och Ryssland…

Floria Guei, 24, svarade för friidrotts-EM:s mäktigaste spurt och säkrade Frankrikes guld på långa stafetten.

Väl hemma i Paris hyllades hon och de övriga medaljörerna av tusentals människor.

– Det är en känslomässigt stark upplevelse, säger hon.

Söndagen handlade för svensk del om Emma Green, Michel Tornéus och Charlotta Fougberg. Men lite i skymundan för de svenska tv-tittarna svarade Frankrikes damer för en bragdartad insats på 4x400 meter. Eller rättare sagt; Floria Guei svarade för en bragdartad insats.

”Det var ju inte en chans”

När hon greppade stafettpinnen för sista sträckan var hon klart distanserad av tättrion Storbritannien, Ryssland, Ukraina. Och när upploppsrakan inleddes låg hon fortfarande på fjärde plats.

Men en helt makalös spurt fick åskådarna att häpna. Ukrainskan Olha Zemlyak hade, trodde hon, säkrat guldmedaljen när Floria Guei dök upp från ingenstans på yttern och norpade guldmedaljen någon centimeter från mållinjen.

– Det var ju inte en chans för Frankrike, tyckte man, när sista sträckan gick ut, sa förvånade friidrottsexperten A Lennart Julin i TV4.

”Hyllningarna var fantastiska”

Floria Guei såg närmast chockad ut över sin prestation och sa när guldet var säkrat:

– När jag fick stafettpinnen låg jag fyra eller femma. Vid mållinjen var jag först. Jag vet inte var jag fick energin ifrån att fixa en sån spurt. Men jag visste hela tiden att allt är möjligt. Loppet är inte över förrän man passerar mållinjen.

Frankrike tog totalt 23 medaljer under EM (nio guld, åtta silver, sex brons). Medaljörerna hyllades under söndagen vid Paris-Gare de Lyon.

– Hyllningarna var fantastiska, massvis med folk, ja det är helt magiskt, säger Floria Guei till franska medier.

Se den makalösa spurten med franska kommentatorer här

Se den makalösa spurten med svenska kommentatorer här [TV4]

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott