Vinden värre än värmen för Vasan

SPORTBLADET

”Mycket tungt, blött och blåsigt Vasalopp”

15 800 deltagare laddar nu inför ett av de varmaste Vasaloppen i historien. Prognosen talar om stark vind och upp till tolv plusgrader.

Tävlingsledningen säger att snön räcker – den största risken är i stället nedblåsta träd över spåren.

Medan många åkare funderar över hur de ska klä sig för nio mils skidåkning i det milda marsvädret oroar sig arrangörerna mer för vinden. Väderleksprognosen säger att det kan komma att blåsa upp mot 18 sekundmeter.

– Det är ganska kraftig vind som kan resultera i att träd och liknande kan blåsa ner över spåret. Därför förbereder vi oss nu för detta, säger den tillförordnade sportchefen Johan Eriksson.

Meteorolog Pia Hultgren bekräftar att det blir blåsigt:

– Under natten till söndagen blir det vindbyar upp mot 18 sekundmeter, men under själva loppet lugnar det ner sig till vindbyar på cirka 12 sekundmeter. Värst blir det på myrarna där åkarna får antingen med- eller sidvind.

– Det blir alltså ett mycket tungt, blött och blåsigt Vasalopp. Ett av de varmaste i historien, säger Pia Hultgren.

”Vi gör nu en finpreparering”

Då frågar alla: Hur länge kommer spåren att hålla?

– Vi gör nu en finpreparering av spåren. Ju kallare det blir i natt, desto bättre kommer de att hålla för motionärerna. Risken är att det blir en varm natt. Därför är mitt råd till motionärerna att förbereda sig för en tuff och utmanande dag. Vi kommer att göra allt för att så många som möjligt ska ha spår att åka i, säger Johan Eriksson.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM