Johanna Frändén Årets sportjournalist

Foto: BILDBYRÅN
Johanna Frändén.

avErik Karlsson

SPORTBLADET

Sportbladets Johanna Frändén prisas.

Sportjournalisternas klubb Stockholm (SKS) ger det prestigefyllda priset "Årets Sportjournalist” till fotbollskrönikören.

– Det känns väldigt kul och uppmuntrande, säger hon.

Det är 28:e gången som SKS delar ut pris till Årets sportjournalist. I år får Sportbladets och SVT:s fotbollsexpert och krönikör Johanna Frändén ta emot det ärofyllda priset med motiveringen:

"För intellektuell bredd och språklig begåvning med starka analyser i såväl skrift som bild.

Snart 60 000 följare kan ju inte ha fel".

Grattis!

– Tack! Det känns väldigt kul och uppmuntrande. Det är lite speciellt att få ett erkännande av kollegor, de är ju proffs. Det finns många andra omröstningar där det är läsare och fans som röstar och där mycket handlar om vem som syns mest.

Hur ser du tillbaka på ditt år, vad har varit höjdpunkten journalistiskt?

– Oj svårt, rent jobbmässigt var ju VM den roligaste upplevelsen. Sen har jag säkert gjort svårare saker och haft mer press andra gånger, men det är svårt att slå ett VM i Brasilien.

De senaste tre åren har priset i tur och ordning gått till Lisa Edwinsson, Erik Niva och Andre Pops, vad säger du om sällskapet du hamnar i?

– Det är ett fint sällskap. Det är många klassiska journalister som hänger med från barndomen som fått priset. Sen var det många år som det inte gick något pris till en kvinna. Nu fick Lisa det förra året och då var vi många som gladdes å vårt köns vägnar. Då är det kul att jag kan få det i år igen. Sen är det många aftonbladare som fått priset och det är kul att föra den traditionen vidare.

Det följer med ett stipendium på 10 000 kronor också, vad ska du göra för pengarna?

– Det visste jag faktiskt inte om. Men jag ska bjuda Simon Bank på ett gott vin, det är jag skyldig honom. Han är dyr i drift så efter det blir det nog inte mer än 2000 kronor kvar...

Vad vill du göra 2015?

– Nästa år... det känns mer som mina år är uppdelade i fotbollssäsonger. Men jag hoppas att PSG går förbi kvartsfinalen i Champions League i år och att Marseille fortsätter att gå bra i ligan så det är spännande hela våren. Det hade varit jobbmässigt kul.

Om du får lansera en kandidat till 2015 års pris, vem blir det då?

– Jane Björck. För att hon är min idol.

Gratulationerna flödade till pristagaren på sociala medier under måndagsförmiddagen. Och Twitterkontot ”PSG Sverige”, Officiell Twitter-sida för Paris Saint-Germain, ville inte missa att skicka en hälsning. ”Grattis på födelsedagen Johanna Frändén”, twittrade de. ”Tack men det är lite senare i sommar, men en rimlig gissning”, svarade årest sportjournalist vars utmärkelse inte fullt nått ut till alla världens hörn än.