Spelarna Mårts VM-drömmer om

Publicerad:
Uppdaterad:

"De är viktiga killar, världsspelare"

OS-trion Erik Karlsson, Oliver Ekman-Larsson och Gabriel Landeskog är några av drömnamnen inför VM.

Den här veckan kommer Tre Kronors förbundskapten Pär Mårts att träffa alla tre.

– De är viktiga killar, världsspelare, så säger de ja vore det jättekul, säger Mårts.

På måndagen reste förbundskapten Pär Mårts tillsammans med assisterande tränarna Peter Popovic och Rikard Grönborg till Nordamerika för en intensiv vecka av scouting och samtal med de svenska NHL-spelarna.

Totalt kommer trion att se 20 av 30 NHL-lag och målet med resan är att få så många tidiga besked som möjligt när det gäller VM-spel.

– De som vi tycker kan fylla en roll hos oss kommer vi att fråga direkt. Vi vill nog ha besked nu och jag tror att vi kommer att få en del svar. Allt handlar väl om deras NHL-lag har chans till slutspel, då förstår jag att det är svårt att säga om de kommer eller inte, säger Mårts.

Chans på slutspel

Både Erik Karlssons Ottawa och Gabriel Landeskogs Colorado är med i slutspelskampen, medan Oliver Ekman-Larssons Arizona sedan länge är chanslöst på slutspel.

Han kommer själv att bevaka trion. Mårts kommer också att se Nicklas Bäckströms Washington och svensklaget Nashville med stjärnskottet Filip Forsberg i spetsen. Men båda de lagen går av allt att döma till slutspel.

I Ottawa finns också målvakten Robin Lehner och JVM-hjälten Mika Zibanejad, 21, som fått något av ett genombrott med 17 mål och 38 poäng hittills.

– Vi får prata med honom och höra hur han själv ser på det, prata med hans tränare om hur han har spelat och vilka steg han har tagit, säger Mårts.

Många nej

I fjol fick Mårts massor av nej från stjärnor efter en intensiv säsong med OS i Sotji. Något som drabbade samtliga landslag utom VM-segraren Ryssland. Dessutom lär Prag (VM spelas 1–18 maj) locka mer än Minsk.

Mårts kommer att ta merparten av NHL-förstärkningarna från lag som missar slutspel. Sedan finns också möjligheten att fylla på med spelare som åker ut i första och till och med andra slutspelsomgången. Men då stiger tröskeln.

Då är det stjärnnamn som exempelvis Henrik Lundqvist, Bäckström, Henrik Zetterberg och Henrik och Daniel Sedin som gäller.

– Då måste det till de absoluta stjärnspelarna, jag tror inte man ska fylla på laget med spelare som bara är bra för det stökar om så mycket när man har jobbat mot någonting med andra spelare.

(TT)

Publicerad: