”Stundtals har det varit tungt”

SPORTBLADET

Eldebrink om nya rollen, frustrationen och framtiden

Foto: Elin Eldebrink kämpar i sin ryska klubb Chevakata.

Elin Eldebrink har kämpat med att hitta rätt i sin ryska klubb Chevakata.

Nu berättar hon om frustrationen och framtiden.

– Jag känner att jag vill till en bättre klubb, säger hon.

Elin Eldebrink lämnade Frankrike för Ryssland inför den här säsongen. Efter en tung höst har Chevakata börjat vinna fler matcher under våren och klättrat till en sjätteplats i tabellen.

Men för Eldebrink har säsongen inte gått spikrakt uppåt.

– Det har varit lite upp och ner, men på slutet har det gått bättre. När vi vann i förrgår gick det väldigt bra. Men det har tagit längre tid än jag trodde att anpassa sig till laget spel, säger hon.

27-åringen är van att spela point guard, men i Chevakata har hon fått spela mer på position två, vilket hon inte trivs lika bra med.

– Det har blivit lite annorlunda mot vad jag är van vid. Jag är bäst som point guard och det är där jag vill spela. Det är jag och en amerikanska som spelar etta och tvåa och hon tycker inte alls om att spela på position två och coachen vill att jag ska spela tvåa så…

Eldebrink fortsätter:

– Jag har verkligen försökt att slappna av och bara spela. Det har börjat släppa mer och mer, men det är lätt att man blir frustrerad. Stundtals har det varit tungt, men man får bara försöka jobba sig ur det.

”Beror på vad man får för erbjudanden”

Hon beskriver livet i Ryssland som annorlunda. Med privatchaufför och mindre socialt liv har livet blivit mer instängt.

– Vad ska man säga? Allting går ju, men det är klart att det är annorlunda. Det sociala livet blir annorlunda mot när man bor i Frankrike där det fanns mer att göra. Det blir mer tid hemma i lägenheten och titta på film och serier men vi tränar väldigt mycket så det rullar på hela tiden. Men jag trivs faktiskt bra. Lagkamraterna är jättetrevliga och just nu är det lätt när det börjar bli vår här. Det är inte bara grått och regn och slask och snö längre.

Chevakata åkte ur Eurocup inför kvartsfinalen och har nu en match kvar av grundserien. Laget är redan klart för slutspel, men vinner man sista matchen slutar man sexa i tabellen.

Eldebrink kan tänka sig att stanna i Ryssland ytterligare en säsong. Men hon vill till ett bättre lag än Chevakata. Om hon tar beslut om framtiden innan eller efter sommarens mästerskap har hon inte bestämt.

– Det beror på vad man får för erbjudanden innan EM och hur man värdesätter det. Eller om jag väntar och gör ett riktigt bra EM så kanske jag kan få något ännu bättre. Det är en liten balansgång.

”En dröm”

Sverige gör sitt andra EM och mästerskapet avgörs i Ungern och Rumänien i sommar. I veckan kom beskedet att Sverige ansöker om att få mästerskapet 2017. Eldebrink håller alla tummar för att det ska bli verklighet.

– Herregud, bara när de började prata om det kände man att vi måste söka. Det vore helt fantastiskt att spela på hemmaplan. Man har sett andra sporter, som skid-VM nu och shit, att få tävla på hemmaplan, det skulle verkligen vara en dröm som går i uppfyllelse.

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket

Ryssland