Wegerup: En dom som Paris SG kan leva med

SPORTBLADET

En väntad dom.

En mild dom.

Och en dom som PSG kan leva med.

UEFA:s disciplinkommitté var överens: det blev en match i avstängning för Zlatan Ibrahimovic, efter det röda kortet mot Chelsea förra veckan.

Redan samma natt, efter den galna segern i London, sa alla jag pratade med i den sena timmen att PSG-ledningen trodde på bara en match.

Något mindre var inte att hoppas på, efter ett direkt rött kort. Men mer var inte heller att vänta sig efter att en i stor sett enig fotbollsvärld var överens om att Björn Kuipers gjorde fel när han visade ut Zlatan. Till och med Chelseas egen tränare, José Mourinho, sa efteråt att det inte var rött kort.

Domaren föll för Chelsea-spelarens skådespel efter tacklingen på Oscar. Mänskligt, domaren ska bestämma sig på någon sekund och kan inte veva reprisbilder idet oändliga. Även om frustrationen hos spelare och klubbar över misstag är förståelig, så mycket står på spel på den här nivån.

Nåväl, Uefa:s höga herrar hade tillgång till såväl reprisbilder som eftersnack och att ge mer än en matchs avstängning var aldrig aktuellt.

Var upprörd över det inträffade

Zlatan var djupt upprörd när jag träffade honom på Stamford Bridge efteråt. Hans citat ”elva små bebisar” är redan klassiskt.

Tyvärr lämnade även hans eget beteende, och ordval, en del att önska, i ligamatchen därpå mot Bordeaux, som bekant. Vad straffet där blir återstår att se. Liksom om detta är början till slutet på tiden i PSG, om Zlatan vill vidare.

Men det straffet dröjer.

Nu vet vi i alla fall att PSG behöver klara sig bara en kvartsfinal utan sin stora fixstjärna. I morgon klockan 12.00 lottas matcherna och kan Paris-klubben slippa jättarna Barcelona, Bayern München och Real Madrid bör chanserna till semifinal vara goda.

Jag har aldrig sett PSG spela med sådant hjärta som i London. Att tekniken och kunnandet finns där, det visste vi innan. Det som ofta saknats är just laget före jaget.

Vill vrida på det till nåt positivt

På nytt hörs nu från vissa håll åsikten att det är bra att Zlatan är borta en kvartsfinal och helst borde stängts av båda. Att man vinner utan honom, att det är bättre för både klubblag och landslag utan Ibra.

Jag kan förstå resonemanget till en viss del. Zlatan påverkar dynamiken i varje grupp han är med i, i vartenda rum han träder in i. På gott och ont. Han är den typen av person och spelare.

När han visades ut släppte pressen på PSG, de slog ur underläge och det passade dem bra. Utan Zlatan som ska fixa allt spelade man för varandra.

Men självklart är det bra att man i den andra kvartsfinalen får tillbaka sin främste anfallare och en av de mest rutinerade spelarna.

I kväll unnar sig president Nasser Al-Khelaifi och de andra bossarna en liten apertif och skålar för att ha fått mildast möjliga straff för Zlatan.

I morgon riktar de blickarna mot schweiziska Nyon och lottningen där.