Det här är syskonkärlek

SPORTBLADET

Simmade, puttade och drog sin tvillingbror under hela loppet

1 av 2

I fem år tränade tvillingbröderna Peder och Steen Mondrup.

Sedan tog Steen med sig sin cp-skadade bror – och genomförde en Iron Man.

– Om jag kan ge Peder känslan av att inte sitta i rullstol för några timmar, då gör jag vad som krävs, säger Steen Mondrup.

För några år sedan föddes tanken att tvillingarna Peder och Steen Mondrup skulle genomföra en Iron Man tillsammans. Peder har celebral pares, men det har aldrig hindrat dem.

Bröderna tränade i fem år och förra helgen blev äntligen drömmen verklighet i Köpenhamn.

Simmade med flotte bakom sig

Steen inledde med att simma den 3,8 kilometer långa sträckan samtidigt som han drog Peder bakom sig på en flotte. Sedan cyklade han 18 mil med Peder bakom sig i en vagn och bröderna avslutade med att Steen sprang maratondistansen på 42 195 meter med Peder framför sig i en specialbyggd rullstol.

15 timmar, 32 minuter och 48 sekunder efter starten var succén ett faktum – bröderna var i mål.

”Varit en dröm i fem år”

Efter loppet var Steen Mondrup lyrisk.

– Det betyder allt. Det har varit en dröm i fem år och nu har drömmen blivit verklighet, säger han till nyhetsbyrån Reuters.

– Om jag kan ge Peder känslan av att inte sitta i rullstol för några timmar, då gör jag vad som krävs. Jag känner mig lyckligt lottad, han har fått mig att se det positiva i livet och inte klaga över vardagliga saker, fortsätter Steen på tvillingarnas hemsida.

För tvillingbrodern Peder Mondrup var loppet väldigt speciellt.

– För första gången någonsin kände jag mig som den person jag ser mig själv som: en vanlig deltagare i stället för ”någon i rullstol”, säger han till tidningen The Local.