VM över direkt för Hurskainen

Foto: Henri Hurskainen.
SPORTBLADET

Ett spel på den allra yttersta nivå krävdes – men dit nådde aldrig Henri Hurskainen.

Badminton-VM i Köpenhamn tog slut direkt för svensken efter 14–21, 15–21 mot den 14-seedade dansken Viktor Axelsen.

– Nu får jag jobba framåt mot OS-racet, sade 27-åringen.

På vägen mot sitt sensationella EM-silver i Karlskrona 2012 slog Henri Hurskainen ut dansken Viktor Axelsen. Sedan dess har den 20-årige dansken sakta men säkert klättrat på världsrankningen fram till dagens 16:e plats.

Och i en kokande varm arena i Ballerup, i utkanten av Köpenhamn, hade Axelsen inga större problem med att ta mästerskapsrevansch på svensken. Efter 36 minuters spel var matchen över.

– Sedan jag slog honom för två år sedan har han utvecklats mycket. Definitivt, sade Hurskainen.

"Inga misstag"

Den 195 centimeter långe dansken täckte banan bra och efter ett andra ryck i det första setet orkade Hurskainen inte kontra. Det andra setet levde längre, men fyra raka poäng vid 17–15-ledning gav dansken segern.

– Det kommer inga misstag från honom. Det är det som är skillnaden, jag bjuder på lite sämre kvalitet och lite misstag ibland.

Nu väntar en lång period med spel i större och mindre turneringar för att skapa sig en bra utgångsläge inför OS-racet som börjar den 1 maj nästa år. Under det efterföljande året tror Hurskainen, rankad 40 i världen, att han måste klättra på världsrankningen för att få en OS-biljett till Rio de Janeiro 2016 av Sveriges olympiska kommitté.

– Topp 25 är nog det man behöver nå, sade Hurskainen.

Vidare i mixed

För mixed dubbel-paret Jonathan Nordh och Emelie Fabbeke (tidigare Lennartsson) lever VM efter seger mot ett indonesiskt par med 21–18, 21–11. På tisdagen väntar ett 16-seedat thailändskt par i andra andra omgången.

– Paren som är topp 8–10 har vi det tufft mot men paren som är seedade därefter har vi en chans mot om vi spelar bra, sade Emelie Fabbeke.