Rekorden haglar – Salming nära medalj

avErik Karlsson

1 av 2

Två nya grenar, två nya personliga rekord.

Inför avslutande 800 meter är Bianca Salming på medaljjakt.

Bianca Salming hade en riktig rekorddag under JVM-sjukampens första dag. Personliga rekord på 100 meter häck, i höjdhopp och på 200 meter samt en grenseger i kula tog 17-åringen upp som trea i sammandraget.

– Just nu ligger ju jag på tredje plats. Det är framför allt spjut som jag har mina chanser. Men ska jag vara med där uppe behöver jag sätta eller vara i närheten av mina personliga rekord, sa Salming till Sportbladet inför andra dagen.

Ny stark gren väntar

Och nya personliga rekord behövde hon inte vänta på länge. Redan i andra hoppet i längdhoppet, den femte grenen totalt, slog hon till med 5,81. Rekord med en centimeter.

Men trots att hon slog nytt rekord blev hon passerad av två konkurrenter i sammandraget. Belgiskan Hanne Maudens klev upp som ny trea efter ett jättehopp på 6,34 och i sista längdomgången slog den andra svenskan, Lovisa Östervall, till med personliga rekordet 6,09 och gick därmed upp som fyra totalt.

Rysaravslutning

I den efterföljande spjutkastningen kom pers nummer fem av sex möjliga för Salming med 44,39. Ett kast som tar Salming upp som fyra totalt, ynka 13 poäng bakom Hanne Maudens på bronsplats inför kvällens avgörande 800 meter. Belgiskan har ett på pappret tre sekunder bättre personbästa, men Salming har ju en lovande trend att slå just personliga rekord i det här mästerskapet.

Lovisa Östervall nådde 36,90 i spjutkastningen och är därmed femma, 86 poäng bakom Salming, inför 800 meter.

■ ■ ■

Under förmiddagen tog sig också 800-meterslöparen, Andreas Kramer, enkelt vidare till semifinal genom att bli tvåa i sitt försöksheat. Däremot är JVM över för fjolårets JEM-silvermedaljör Simon Litzell, 71,05 räckte inte till en plats i spjutfinalen.

Kvällens tävlingar sänds på TV12 från klockan 18.00

ARTIKELN HANDLAR OM