Wennerholm: Är rena James Bond-intrigen

1 av 2 | Foto: Ryssland arrangerade OS 2014 i Sotji.
SPORTBLADET

Wadas nya rapport om rysk dopning är ­lika skrämmande läsning som de tidigare.

Den här gången handlar det om rena ­James Bond-intrigen, med ryska urinprov som byts ut i Sotji och prover som manipuleras och ”försvinner” vid det Wada-sanktionerade dopninglabbet i Moskva.

Allt med kopplingar rakt upp till det ­ryska sportministeriet.

Jag blir inte förvånad över någonting längre och många detaljer från Wadas och advokaten Richard McLarens rapport ­hade redan läckt ut.

Det jag undrar över är tajmingen med ­bara 18 dagar kvar till OS-invigningen.

Nu skapar det högtryck hos IOK, som måste snabbutreda vad de senaste ­anklagelserna ska leda till för åtgärder mot de ryska idrottare som står på tröskeln till Rio.

Och på torsdag ska idrottsdomstolen Cas meddela om de 68 ryska friidrottare som överklagat IAAF:s avstängning ska få klartecken till Rio.

Det är en enda sörja så här bara veckorna före OS-starten.

Inget liknande sedan DDR

Jag kan tycka att det känns lite illa planerat från Wadas sida.

Det här borde ha varit ­utrett och begravt för länge sedan och i god tid före OS.

De obehagliga besluten borde redan varit tagna.

Nu växer kraven på att alla ryska idrottare ska stängas av från Rio. Proteststormen blir bara starkare och IOK:s ordförande Thomas Bach måste handla snabbt. Han har inte ens dagar på sig att ta ett beslut efter de senaste avslöjandena.

Jag kommer inte att protestera om det slutar så att alla ryssar stängs av, men i så fall slår det ännu hårdare mot de ryska idrottare som inte deltagit i den organiserade dopningen. För jag vägrar tro att ­alla ryska idrottare dopat sig.

Men det är förmodligen den största statsorganiserade dopninghärvan sedan ­muren föll och avslöjade något som var vardag i det gamla ­östblocket och framför allt i länder som DDR och det gamla Sovjet.

Nu finns bevis för omfattande fusk både vid VM i friidrott i Moskva 2013 och OS i Sotji året efter.

De måste granska sig själva

Men frågan vi inte får svar på är hur det kunde ske mitt framför näsan på de som har till uppgift att bekämpa dopningen?

Var fanns Wada? Var fanns IOK?

Jag kan inte låta bli att tycka att ryssarna kom undan lite för enkelt med sin plan, även om både sportministeriet och ryska säkerhetstjänsten FSB var inblandade.

Och dopninglaboratoriet i Moskva var sanktionerat av Wada fram till så sent som den 15 november 2015, när delar av den här härvan redan börjat rullats upp.

Wada har nog viss anledning att granska även sig själva.

Och då har jag inte ens nämnt ordet ­meldonium.

ARTIKELN HANDLAR OM

Wada

IOK

Friidrott

Dopning

Ryssland