Så firade föräldrarna vinsten – ser reprisen

1 av 3 | Foto: Mona Stenson, Henriks mamma, vågade inte titta på.
SPORTBLADET

Hur följer man sin son när han skriver svensk idrottshistoria?
Mamma, Mona Stenson, vågade inte titta.

Pappa, Ingemar Stenson, firade med vänner och bjöd på champagne.

Under måndagen ska de se reprisen tillsammans.

Henrik Stenson skrev golfhistoria då han vann The Open på Royal Troon, hela 20 under par.

Samtidigt, i skånska Barsebäck, satt en nervös mamma hemma, utan tv:n på. Hon vågade inte titta.

– Jag brukar göra så på lite större tävlingar. Jag sitter på andra våningen och sen får de ropa om han gör någonting bra eller dåligt. Jag blir för nervös, jag tycker det är jobbigt, säger Mona Stenson.

Några kilometer bort gick det dock betydligt vildare till.

På Barsebäck Golfklubb, Henrik Stensons hemmabana i Sverige, hade pappa Ingemar Stenson precis spelat en runda golf med några vänner. Han satte sig sedan i klubbhuset, och trängdes tillsammans med cirka 50 medlemmar framför en tv för att se sin son skriva golfhistoria.

Han firade med att bjuda på champagne.

– Det gjorde jag, självklart. Det gjorde absolut ingenting. Det gick inte att reta mig i går, haha, säger Ingemar Stenson.

Tittar reprisen tillsammans

I dag ska man och hustru Stenson sätta sig tillsammans för att se reprisen. Från start till mål.

– Jag ska sitta och njuta. Jag kan tycka att det är skönt efteråt, säger Ingemar.

Men Mona vågar alltså inte titta live?

– Nej, hon har lite svårt för det. När jag är hemma brukar hon sitta på övervåningen, så kommer jag och berättar när han gör en birdie och då blir hon glad. Jag är nervös jag med, men man har varit med i så många år.

Du tycker inte att det är jobbigt att titta?

– Nja, jag ser gärna framför tv:n, jag tycker det är bäst. Man förstår ju vad som händer på ett annat sätt, annars undrar man bara massa: vad hände med den putten? Varför gjorde han dubbelbogey där? Vi är ju på plats ibland också. Vi var på Bro Hof i somras och vi brukar vara i Dubai när han spelar. Där har han ju glatt oss två gånger. Men detta slår alltihopa.

”Kan inte tacklas”

Ingemars telefon har ringt varm sen i går kväll. Alla vill gratulera och komma med sina glada tillrop. Han är stolt i dag.

– Vi är jätteglada, så klart. Att han äntligen lyckades med ett stort mål, att han vann just The Open. Det var ju hans favoritscenario. Och hur han vann det, under de förhållanderna...

– Jag menar, att gå ut på andra varvet och skjuta 65 i regn och blåst. Att han börjar med bogey i går, det är oerhört starkt. Men han är stark i matchsituationer, han har alltid varit svår att slå där, från juniortiden och bevisligen till nu. Golf är ju speciellt, man kan inte lägga kroken på motståndarna. Jag är ju van att spela handboll och fotboll, då kan man ju tacklas och så, haha.

Stenson blev historisk. Aldrig tidigare har någon skjutit en så låg score under The Open.

– Det är fantastiskt, men det är inte det stora. Att han vann just den här pokalen, det är störst. Han växte upp och ville alltid se Seve Ballesteros och Nick Faldo spela The Open. Han såg upp till de killarna, och nu är han en av dem.

Till Sverige i morgon

Henrik Stenson reser i morgon hem till Sverige, och just Barsebäck, där han stannar några dagar. Ingemar hoppas att han, trots all uppståndelse, har tid att umgås med sin son.

– Han har ett hektiskt program med OS, Ryder Cup, en till major. Det blir ingen lugn och ro alls. Han har ju tre barn som längtar efter honom hemma också. Han vill säkert ut med båten också om det är väder och jag hoppas att han får ut och njuta lite med kidsen innan han sticker iväg. Det är prio ett, vi kommer kanske vara med på ett hörn, men det är barnen som är viktigast.

Är detta det största du upplevt?

– Det största är alltid när barnen föds. Vi är farfar och farmor till Henriks tre barn och om en månad blir vi mormor och morfar första gången också. Men golfmässigt är detta det största. Det framkom på Henriks prisutdelning. Det finns viktigare saker än golf. Men... det kan man ju inte tänka på sådana här dagar.

ARTIKELN HANDLAR OM