Dif-bossen kryptisk om tränarens framtid

SPORTBLADET

Bosse Andersson: "Vi har ett ansvar..."

Foto: Djurgården förlorade mot Gif Sundsvall med 3-1. Nu hänger Pelle Olsson löst

Tusentals supportrar kräver Pelle Olssons avgång.

Efter Djurgårdens mörka facit ger sportchefen Bosse Andersson sin syn på tränarens framtid – med kryptiska svar.

– Vi har ett ansvar att ta beslut om vad som är bäst för Djurgården, säger han.

Ett 0–3-underläge hemma mot Sundsvall fick supportrarna att tröttna.

Efter den senaste tidens kräftgång för Djurgården vädrades missnöjet på Tele2 Arena och många började skrika på Pelle Olssons avgång.

Matchen slutade till slut 1–3.

Djurgårdens tredje raka förlust.

Den sjunde förlusten på de åtta senaste matcherna.

Och klubben är fast i botten.

– Det finns inga ursäkter. Vi har inte varit tillräckligt skickliga, det är så det är. Och det är inget vi kan skylla på. Vi har ett klent sportsligt resultat och det har alla ett ansvar för, säger Bosse Andersson under tisdagsförmiddagens träning på Kaknäs.

– Men vi är rustade för krig under andra halvan av allsvenskan, tillägger han.

Ger kryptiska svar

Men om det blir med tränare Olsson vid rodret verkar, av Anderssons kryptiska svar att döma, är inte helt klarlagt.

– Det är naturligt med reaktioner när resultaten inte går som man har tänkt sig. Det är den pressen vi har som ledare och spelare.

Hur tänker ni kring tränarfrågan?

– Vi har ett stort ansvar som förening. Vi vet också att det ställer hårda krav att vara verksam i en förening som Djurgården. Det ska vi ha också.

– Pelle har lång erfarenhet. Det hade varit värre om vi hade ledare och spelare som inte jobbade hårt för att vända det här. Men vi vet om att vi har en besvikelse över den första delen av allsvenskan, fortsätter Andersson.

Vad betyder det gällande Olssons framtid?

– För att ha framgång i en förening gäller det att ha kontinuitet, trygghet och ett visst tålamod. Pelle har varit en viktig del i föreningens senaste arbete.

– Vi ska komma ihåg att vi har tagit en del tuffa beslut sportsligt, kortsiktigt för att det långsiktigt ska bli bra. Och där har Pelle varit en viktig del.

"Är attraktiv tränare"

Så Olsson är den tränaren ni kommer att satsa på även i framtiden?

– Det handlar om förtroende. Vi är också medvetna om situationen och har ett ansvar att ta beslut vad som är bäst för Djurgården.

Det låter som vissa oklarheter kring tränarfrågan?

– Nej, Pelle Olsson är en attraktiv fotbollstränare och han kommer att vara fotbollstränare. Fortroendet? Ja, det finns. Vi har stor respekt för hans arbete.

Kan du bekräfta att han sitter säkert?

– Han leder träningen nu.

Har ni haft någon diskussion om Olssons framtid?

– Absolut. Det är vårt jobb att prata och ha diskussioner. Självklart måste vi prata med varandra. Det beror på vad du menar med framtiden? Det finns ett fortroende med tanke på rådande omständigheter här och nu. Det är ingen tvivel, säger Andersson som också rannsakar sig själv.

– Vi har gjort några tuffa beslut med försäljningar. Jag måste vara självkritisk. Det är en svår balansgång, menar han.

"Är aldrig säker"

Pelle Olsson själv berättar att han inte påverkats av supportrarnas krav på avgång, men känner inte heller att han sitter säkert.

– Besvikelse vill visas och syndabockar ska utses. Det är inget annat än jag förväntar mig. Att vara måltavla för den besvikelsen berör mig faktiskt inte ett jäkla dugg. Jag har inga problem att hantera det, säger Olsson och ger sin syn på sin existens som tränare i Djurgården:

– Man är aldrig säker i den här rollen. Jag lever med mina egna krav och hur jag själv ser på saker. Jag är inte upptagen av att känna mig säker. Jag känner stort stöd av mina närmaste.