Diskades i sitt livs sista lopp

SPORTBLADET

Rio de Janeiro. Ezekiel Kemboi, 34, trodde han avslutat sin framgångsrika karriär med ett brons på 3 000 meter hinder.

Men ett felsteg kostar honom medaljen.

Efter en fransk protest går det i stället till Mahiedine Mekhissi.

Foto: AFP Sport

Kenyanen Ezekiel Kemboi är en av tidernas främsta 3000 meter hinderlöpare. Två OS-guld, 2004 och 2012 och dessutom guld i de fyra senaste VM-loppen och silver i de tre innan dess är siffror som ingen kan konkurrera med.

I dagens final var han chanslös mot landsmannen Conseslus Kiprouto och fick även ge sig på upploppet mot amerikanen Evan Jager. Och kort efter att han gått i mål annonserade han att karriären var över.

– Det här är mitt fjärde OS och jag vill bara säga att jag lägger av med friidrott nu. Någon gång måste du ta ett beslut och jag har kommit fram till att det här är mitt sista lopp, sa han när han rusade genom mixade zonen efteråt.

Diskades i sitt livs sista lopp

Men det blev ingen avslutande medalj. I stället blir Ezekiel Kemboi diskad i sitt livs sista hinderlopp.

Protesten, som lämnades in av franska friidrottsförbundet, pekade på att Kemboi trampat innanför sargen på banan efter fyra varv löpta och fem timmar efter målgång stod det klart att juryn tyckte det var tillräckligt för att diska kenyanen.

Bronsmedaljen går nu i stället till franske hinderlöparen Mahiedine Mekhissi som dominerat grenen på Europanivå de senaste åren. Mekhissi utökar därmed sin meritlista med en tredje OS-medalj efter att ha tagit silver i de två föregående spelen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS