Siktar på ny succé efter EM-bronset

SPORTBLADET

Gerell: Det är intressanta lottningar

Foto: Pär Gerell tog EM-brons i ryska Jekaterinburg.

RIO DE JANEIRO. I höstas tog han Sveriges första mästerskapsmedalj på 15 år.

I OS vill Pär Gerell överraska på nytt, både i singel- och lagspelet.

– Det är två intressanta lottningar, säger den vänsterhänte servespecialisten.

Pär Gerell skakade nytt liv i svensk herrbordtennis när han i höstas åkte till ryska Jekaterinburg och vände hem med ett EM-brons. Han säkrade medaljen den 3 oktober, samma dag som en viss Jan-Ove Waldner fyllde 50 år.

Inför OS är 34-åringes självbild vackrare än någonsin.

– Att jag har presterat och tagit medalj på ett mästerskap betyder mycket. Tidigare har jag mest litat på serven, men i vissa matcher i EM spelade jag ut motståndarna. Sådant tar man med sig. Ja, jag känner att jag har mer att åka med, säger Pär Gerell till Sportbladet.

Proffs i Frankrike

I öppningsmatchen möter han segraren i mötet mellan Hugo Calderano, Brasilien och Andy Pereira, Kuba.

– Det är en rätt tuff förstamatch, men vinner jag den är motståndet inte mycket bättre i andra omgången. Lottningen är intressant. Jag hoppas kunna avancera några omgångar, säger Växjösonen, som sedan många år är bosatt i Halmstad och spelar ligapingis för franska Chartres ASTT.

Grundlurade OS-mästaren

Pär Gerell gör sitt tredje OS och har hittills aldrig vunnit en singelmatch, men hans serve fungerar även i olympiska sammanhang. Det blev uppenbart tidigare under veckan, då 1996 års olympiske mästare besökte träningshagen. Kinesen var chanslös på två raka servar – och allt fångades på en film, som snart låg på Gerells Instagram-konto.

”Jag var tvungen att visa Liu Guoliang några riktiga servar”, skrev han.

– Jag satsar rätt mycket på serven, som alltid har varit ett vapen. Det gäller att ha mycket variation i sido- och underskruv och sido- och överskruv, och dölja det för motståndarna. Det är det som är min styrka. Sitter serven är mycket vunnet, säger Gerell.

”Blir väldigt intressant”

I herrarnas lagtävling ställs Sverige mot USA. Utöver Gerell ingår Mattias Karlsson och Kristian Karlsson i laget.

– USA ska vi helst slå, och vi slapp Kina. Det blir väldigt intressant. Ja, spelar vi bra har vi läge, säger Pär Gerell.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS