Svenskarna offer för kritserad ny regel

Foto: Daniel Ståhl.
SPORTBLADET

Diamond League har aldrig varit tuffare.

I teknikgrenarna får bara fyra aktiva alla sex kast eller hopp.

Något som drabbade både Daniel Ståhl och Axel Härstedt i premiären när de hamnade precis utanför finalkastningen trots fina resultat.

Nålsögat att lyckas prestera på Diamond League har blivit klart smalare. Bara för att få en inbjudan måste man tillhöra den absolut världseliten. Nu har dessutom IAAF ändrat regelverket så att än färre idrottare får chansen att genomföra alla sina försökt i teknikgrenar. I grenar som diskus och längdhopp får bara de fyra bästa göra de tre sista kasten/hoppen till skillnad från normala åtta.

”Hinner inte ens vila”

En kritiserad regel:

”Va! Bara fyra hoppare, du hinner inte ens vila ordentligt”, rasade brittiska längdhopperskan Lorraine Ugen när det hela presenterades.

Även under kvällen kom hård kritik från Ugens landsman, olympiska mästaren i längdhopp Greg Rutherford:

"Det är löjligt, IAAF måste omvärdera och ändra tillbaka, skriver han på Twitter,

Den nya regeln drabbade den svenska diskusduon hårt i premiären i Doha. Axel Härstedt kastade 62,54 direkt i första omgången, Daniel Ståhl var ännu vassare med fina 64,06 i andra omgången och ledde där och då tävlingen. Men i i slutet av andra och i tredje omgången passerades han av fyra kastare och var till slut dryga metern från den åtråvärda fjärdeplatsen.

”Världsårsbästa i sista kastet”

Ståhl slutade femma och Axel Härstedt sexa och med det hade man tre kastare bakom sig.

Vann tävlingen gjorde förhandsfavoriten Piotr Malachowski, Polen, som fick på en fullträff i sista omgången där han kastade 68,03 och slog det gällande världsårsbästat.

ARTIKELN HANDLAR OM