Räcker inte längre att vara trevligt…

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Anna Andersson: Chans att bli den mästare han drömmer om att bli

Foto: Bildyrån

Marcus Ericsson stannar i F1.
Det ger honom chansen han väntat efter.
2017 börjar allting nämligen återigen om på noll.

Sportbladets Anna Andersson.

Inför säsongen hade Marcus Ericsson hoppats på att kunna flytta upp till ett bättre stall efter året säsong, men när Saubers bil inte höll måttet och halkade allt längre efter det efterlängtade mittfältet så blev det tydligt att någon annan möjlighet än Sauber inte fanns för 2017. Som han sa själv till mig vid ett tillfälle:
– Tyvärr är det så att om du ligger bland de sista varje helg är det svårt att visa sina kvaliteter och bli uppmärksammad för det jobb man gör.
Men nu har hans hårda arbete, hans starka sponsorer och förmåga att vara en lagspelare gett resultat. Det faktum att hans sponsorer hjälpte Sauber ur en mycket svår ekonomisk knipa i våras, det faktum att Ericsson inte tappat modet utan fortsatt att idogt arbeta framåt och hela tiden se det positiva i situationen samt hans utveckling som förare har gett honom ett nytt kontrakt med Sauber. Teamet tror på honom och när det nu alla andra intressanta förarplatser är upptagna är Sauber ett bra alternativ - för den som vill stanna kvar i just F1.

Rangordningen kastas om

Teamet har nya ägare, det har värvat flera intressant medarbetare och till nästa år gör F1 åter igen en stor regeländring. Det gör att den rangordning som finns i dag kastas om.
Till nästa år börjar man på noll igen och det finns möjligheter att hitta just den lösningen som kan ge ett litet försprång under inledningen av säsongen - och de lite enklare poängen som ett mindre team sedan kan leva vidare på och dra nytta av under hela året.
Det gav Lotus en åttondeplats i VM 2014, Sauber samma placering 2015 och Haas den placeringen i år. 2009 räckte till och med en smart idé och en ruskigt vass prestation under första halvan av året för att Brawn GP skulle ta VM-titeln - men då såg poängräkningen ut på ett annat sätt.

Räcker inte med en go kille

För Ericssons del är det nya kontraktet en chans att en gång bli den mästare han drömmer om att bli. Hans mål är att köra in på poängplats i nästan varje lopp 2017 och det krävs om han sedan ska kunna klättra vidare mot en ännu bättre bil som ger honom ännu bättre förutsättningar att lyckas. Han måste besegra sin teamkollega även i VM-tabellen, det gjorde han inte förra året och han lär få svårt att år, och han måste visa att han är bättre än de förarna som har de där eftertraktade styrningarna i dag. Ska han klättra vidare räcker det inte att vara en bra lagspelare, träna hårt, vara en go kille med en positiv inställning och ha bra ekonomiska förutsättningar. Då måste han sätta avtryck på den stora scenen och besegra förare som har betydligt bättre material.  Han måste visa att han har racing i blodet
Det gör han inte genom att köra fantastiskt bra - längst bak i fältet.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM