”Stackars, stackars Therese Johaug...”

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Fem frågor och svar om dopningsskandalen

Är det synd om Therese Johaug?

Vore det rätt att stänga av henne i 14 månader?

Och ska vi verkligen tro att hon tagit en oskyldig salva, är inte det bara undanflykter?

Vi förstår om norsk idrotts största dopningsskandal är förvirrande, därför försöker Sportbladets Kristoffer Bergström här reda ut fem grundläggande frågor.

Foto: TT/Bildbyrån

Är Therese Johaug alltså avstängd 14 månader nu?

– Nej. Antidoping Norges påtalsnämnd har föreslagit den avstängningstiden. I slutet av januari förväntas domsutvalget – Norska idrottsförbundets domstol – besluta om de följer rekommendationen. Förvänta er inga galoppsprång bort från fingervisningen, men visst skulle det kunna skilja en månad åt endera håll till slut.

Nähä. Men i januari blir hon definitivt avstängd?

– Nej. Fyra parter kan överklaga till Idrottens skiljedomstol (Cas): Johaug själv, Antidoping Norge, Fis eller Wada. Fast väljer någon att utnyttja den möjligheten betyder det ändå inte att Johaug får tävla i väntan på ett slutliga besked. Därför kan vi med säkerhet räkna bort henne från VM i Lahtis i februari.

Vore 14 månader ett strängt straff?

– Det vore rimligt, men en aning milt. Ska vi diskutera varför måste vi först enas om skalan som har använts. För medvetet bruk av anabola steroider i prestationshöjande syfte är maxstraffet fyra år. Det verkar inte ha skett här. För omedvetet bruk får du mellan tolv och tjugofyra månader beroende på vilken grad av aktsamhet du anses ha visat: ett år om du gjort allt i din makt för att granska preparatet, två år om du varit jordens klantigaste person.

Nämnden la sig närmare det förstnämnda alternativet med motiveringen att läkaren köpt och rekommenderat salvan åt henne. Men hela vägen ner till tolv ville de inte sträcka sig då det trots allt står ”DOPING” på förpackningen.

Frågar du mig om en exakt siffra skulle jag inte låta så tvärsäker eftersom beslutsfattarna både har mer information och längre utbildning än jag. Sedan skulle jag säga arton månader. Det vore en snygg kompromiss (och av en tillfällighet lika långt som genomsnittsavstängningen för de 27 idrottare som tidigare har fällts för clostebol).

Är inte hela läppsalvesvamlet en bluff för att dölja ett grövre fusk med anabola?

– Åhå, ska vi sätta tänderna i den teori som varit allra vanligast bland de hundratal läsare som hört av sig?

Gärna.

Men först måste vi göra upp med det missvisande ordet läppsalva. Vad Johaug har tagit är en kräm som innehåller en anabol steroid och får sår att läka snabbare. Vi kan använda sårsalva eller steroidsalva, men inte en förmildrande term som får det att låta som ett lypsyl.

Okej, kvar efter den utvikningen?

Då går vi på det fullt möjliga scenariot att Therese har sprutat musklerna fulla med anabola i sommar. Att hon sedan behövde en utväg och skickade landslagsläkaren till apoteket för att köpa något att skylla sitt kommande positiva test på.

Det kan ha varit så. Men tror vi det får vi betydligt värre frågor att besvara än den där gamla ”hur kunde hon missa varningsskylten?”.

1. Varför skulle förbundet, eller åtminstone läkaren, sanktionera att en åkare fick ta anabola men ingen annan?

2. Hur kunde världscupvinnaren förutste att det inte skulle bli en enda kontroll på fyra månader? Hur vågade hon ta ett lättspårat preparat när ett enda stickprov från Wada hade satt dit henne? Har Johaug mutat dem för att få förhandsrapporter om var dopningsjägarna befinner sig?

3. Fejkade hon munsåren? De blodiga skorporna har vi sett gott om bilder på. Hade hon bränt dit dem medvetet för att göra sin plan mer trovärdig?

4. Varför skulle hon ta steroider EFTER att ha totaldominerat en vinter? Hon har testats mycket striktare tidigare försäsonger utan att ha en tillstymmelse till dopning i blodet. Skulle hon alltså ha fuskat först nu, när hon redan är bäst?

Är det synd om Therese Johaug?

– Gud ja. Du kan förtjäna ditt straff juridiskt men inte moraliskt. Det är två olika saker.

Om hennes historia stämmer, vilket jag i stora drag väljer att tro, har hon varit exempellöst oförsiktig och måste stängas av. Accepterar vi inte det närmar vi oss en rättsosäker röra där idrottare som kan tala för sig, som ser pålitliga ut och har en mångmiljonsapparat i ryggen kan komma lindrigare undan än andra. Varför fick en indisk boxare 24 månader? Varför dömdes en afghansk tyngdlyftare hårdare än en norsk längdåkare?

Men oavsett vilken påföljd du hoppas på står det dig fritt att ömma för Therese Johaug som människa. Det gör jag. Stackars, stackars henne. Hon förlorar vad som hade kunnat bli karriärens två bästa år utan att ha haft någon intention att fuska. Gamla kompisar från tävlingsspåren hånar henne öppet.

Therese Johaug förtjänar och verkar gå mot en någorlunda rättvis avstägning. Den får hon tugga i sig som straff för sin oaktsamhet. Men den dagen hon har sonat sin avstängning och är tillbaka i tävlingsspåret ska ingen skugga falla över henne.

Publicerad:

LÄS VIDARE