Phelps förvandling: ’Mer fit med åldern’

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:

Phelps hyllas för sin kropp

Phelps som tonåring – och 31-åring.
Foto: GETTY IMAGES, TT
Phelps som tonåring – och 31-åring.

RIO DE JANEIRO. Den småspinkige pojken till vänster är tonåring och världens största simtalang.

Mannen till höger är 31 år och tidernas främsta olympier.

– Jag har aldrig sett honom så vältränad som han är nu, säger Simon Sjödin.

Foto: PETER WIXTRÖM
Simon Sjödin.

Simon Sjödin tar sig komfortabelt vidare från försöken på 200 meter medley. Ryggsimmet krånglar lite men han blir ändå fyra i loppet och har fältets tionde bästa tid.

När han går ut i mixade zonen skyndar reportrarna fram mot staketet för att få en kommentar. Men inte av honom, utan av killen som kommer bakom.

– Det är en ära att simma mot honom. Det måste jag erkänna, säger Sjödin.

21 individuella guld

Michael Phelps var en sekund snabbare än Sjödin och vann heatet. Det är inget att klandra svensken för: Phelps har tre raka OS-guld på distansen och kan i Rio bli tidernas förste simmar att vinna samma gren fyra gånger.

Amerikanen är 31 år gammal och hans meriter överglänser flera stora nationers hela OS-historia. 21 guld är mer än vad Jamaica har skrapat ihop och mer än dubbelt så mycket som Indiens skörd.

Phelps karriär har kantats av kontroverser. När han körde rattfull 2014 stängdes han av från landslaget ett halvår men tänkte ändå inte låta uppförandet ta död på karriären.

Alla som sett honom tävla i Rio märker hur målmedvetet han har tränat för att komma tillbaka till gammal storform.

Simon Sjödin ser. Han står bredvid Phelps i den mixade zonen, de har just simmat i samma lopp och svensken kan inte undgå att märka förvandlingen.

"Mäktigaste loppet jag sett"

– Ja. Jag har aldrig sett honom så vältränad som han är nu. Han är väldigt definierad. Det är skönt att veta att man kan bli mer fit med åldern.

Hur var det att simma med honom?

– Det hördes på volymen. Jag satt här i går och kollade tvåhundra fjäril (där Phelps vann guld, reds anm). Det var nog det mäktigaste loppet jag har sett under min simkarriär.

Sjödin beskriver tidernas främste olympier som ett stenansikte som inte går att får kontakt med inför loppen. Men inför reporterträngseln öppnar Michael Phelps upp sig och berättar att den muskulösa kroppen trots allt tar stryk av tävlandet.

– Den gör lite ont, men jag tror att jag kommer må bra efter lite vila i eftermiddag. Jag har kunnat pressa min kropp genom liknande saker genom åren och förhoppningsvis kan jag hålla igång den en sista gång, säger han.

Publicerad: