”Hoppas att hon döms på det sätt som är rätt”

avMalin Wahlberg, Petra Thorén

Svenska stjärnorna om Johaug: ”Extremt klantigt”

Johan Olsson och Marcus Hellner chockades av nyheten om Therese Johaug.

Men de svenska stjärnorna tror på norskans oskuld.

– Jag tror väl på det hon säger, men jag tycker fortfarande att det är extremt klantigt, säger Hellner.

Nyheten om att Therese Johaug testat positivt för anabola steroiden clostebol slog ner som en bomb för tre veckor sedan. Beskedet kom bara månader efter att Martin Johnsrud Sundby stängts av för dopning efter att ha glömt att ansöka om tillstånd för en tillåten astmamedicin.

– Mest känner jag bara är tråkigt. Man fick en liten chock, säger Marcus Hellner.

Hur tror du att det kommer att påverka sporten?

– På kort sikt påverkar det negativt och det är många som har funderingar och åsikter om vad som händer där. Man ska komma ihåg att det är två olika fall, men det är ändå två fall på kort tid och de har ju gjort fel. Men jag vet inte hur stor påverkan det får i stort, det får man märka under vintern.

”Väldigt olyckligt”

Hellner tror inte att Johaug har dopat sig medvetet.

– Jag tror väl på det hon säger, men jag tycker fortfarande att det är extremt klantigt att hamna i den sitsen och väldigt olyckligt. Men jag har svårt att tro att det skulle röra sig om att hon har försökt att dopa sig. Men faktum är att hon har fått det i kroppen och då får man väl hoppas att hon döms på det sätt som är rätt. Det är väl upp till Wada och just nu Antidoping Norge.

Ser du annorlunda på norska åkare efter det här?

– Nej, generellt gör jag väl inte det. Det kommer att vara mycket fokus kring det här, men när man tänker på dem vet man att det är ett starkt lag och att de har kommit dit de har kommit av träning, det är så jag ser det. 

”Har tagit energi”

Även Olsson tror på Johaugs förklaring.

– Jag tror inte att hon har dopat sig medvetet. Men det är klart att det här ämnet har hittats i hennes kropp och hur det har kommit dit är något som måste utredas, men jag tror inte att hon har dopat sig medvetet.

Tror du att hon kommer att tävla i vinter?

– Det visar sig, det har jag ingen aning om. Men det är klart att det här tagit energi också av oss.

– Jag tror att många av oss blir chockade och förvånade över att sådana här saker händer. Men till sist måste man försöka främja sig från mediabruset och vara här och nu i träningen.

Smutsig och ful

Anna Haag är vän med Therese Johuag och lider med norskan.

– Jag hörde av mig till Therese när jag fick veta, jag lider med min vän. Hon är i en situation som måste vara fruktansvärd. Jag vet att det är en vän som har det väldigt tufft, säger Anna Haag.

Vad skrev du till henne?

– Sånt man skriver till en vän som är i en tuff situation.

Har du fått något svar från Therese?

– (tystnad) Det är privat...

Hur ser du på hennes förklaring?

– Jag kan inte säga något annat än att jag tror på hennes förklaring.

Tror du att hon kommer att tävla i vinter?

– Jag tycker att den frågan är så svår. Jag hoppas att allt sköts på ett sätt som är rätt för både henne, sporten och för Norge och alla runtomkring. Och jag hoppas att förtroendet för vår sport återuppbyggs. När sådant här uppdagas är det ett bevis på att vårt antidopningssystem fungerar, säger hon.

Anna Haag tycker debatten som följt efter Therese Johaugs fall slår mot skidsporten:

  – Sverige behöver Norge och Norge behöver Sverige för att det ska bli intressant. Jag tycker att allt som hänt på slutet har gjort kampen mellan Norge och Sverige ganska smutsig och ful. Jag hoppas att vi kan komma tillbaka och se Norge som ett syskonland och att vi kan komma tillbaka till den här landskampen i vinter som vi faktiskt behöver.

ARTIKELN HANDLAR OM