Aregawis prov visar spår av meldonium

Av: Emelie Fredriksson, Erik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Fritt fram att använda fram tills årsskiftet

1 av 4

Abeba Aregawis a-prov visar spår av den förbjudna substansen meldonium, enligt Åke Andrén-Sandberg, medicinsk expert i Riksidrottsförbundets Dopingkommission.

Ämnet hamnade på Wadas lista först det här året och ger upp till fyra års avstängning.

Något som skulle innebära åtta års avstängning från svenska landslaget.

Det är spår av meldonium i Abebas Aregawis dopningsprov som gör att friidrotts-Sverige nu skakas av sin största skandal på många år. Det bekräftar Åke Andrén-Sandberg, medicinsk expert i Riksidrottsförbundets Dopingkommission, för TT. Han beskriver det som en substans som förbättrar energiomsättningen i hjärtmuskler.

– Idag kan det anses rimligt säkert att meldoniums effekt kan spåras till mitokondrierna ("cellens kraftverk"), vilket är intressant eftersom mitokondrier finns i alla celler i kroppen, vilket gör det möjligt att meldonium skulle kunna påverka alla organ i kroppen som kan ha nytta av en bättre energiomsättning, säger han och fortsätter:

– Enligt den vetenskapliga litteraturen togs meldonium fram i Lettland redan på 1970-talet i försök att öka tillväxttakten på köttdjur, fortsätter Åke Andrén-Sandberg.

”Skall vara fyra år”

Substansen har funnits med på Wadas bevakningslista sedan 1 januari ifjol och förbjöds först vid årskiftet 2015/2016. Det var också strax därefter som friidrottsstjärnan Aregawi fastnade i ett dopningstest. Substansen tillhör klassen S4, hormon och metabolism-modulatorer. Och enligt Wadas uppdaterade kod från 2016 riskerar den som åker fast för en substans i den klassen i grundläget fyra års avstängning.

– Skrivningen lyder "avstängningsperioden skall vara fyra år” om det är en så kallad ospecificerad substans och idrottaren inte kan påvisa några förmildrande omständigheter, säger anti-dopningsexperten Arne Ljungqvist till Sportbladet men betonar samtidigt:

– Med tanke på att det här en helt ny substans så finns det inget prejudikat för just den här substansen, säger han.

Stängs Abeba Aregawi av i fyra år dubblas hennes landslagsavstängning till åtta år enligt friidrottsförbundets relativt nya anti-dopningspolicy.

”Oerhört försiktiga att kommentera”

Generalsekreterare Stefan Olsson är förvånad över att dopningkommissionens medicinska expert valt att berätta om substansen.

– De rekommendationer vi har fått i dialogen med IAAF så kommer vi vara oerhört försiktiga eftersom det riskerar att påverka utredningen, säger han.

Olsson själv vill fortfarande inte diskutera substansen i väntan på att b-provet analyseras.

Publicerad:

LÄS VIDARE