”Värsta skandalen i svensk sporthistoria”

avMalin Wahlberg

Taekwondoförbundet skakas av jätteskandal

Foto: Bildbyrån

Svensk taekwondo skakas av en jätteskandal.

Miljonbelopp har försvunnit från förbundet och pengar ska ha tvättats – av den egna styrelsen.

– Jag tror aldrig att jag varit med om något större skandal i svensk sporthistoria. Det är sådant man läser om utomlands, säger ordföranden Jacob Asp.

Det svenska taekwondoförbundet (STF) skakas av en riktig härva. I ett brev till sina medlemmar skriver förbundet bland annat att det förekommit omfattande penningtvätt i förbundets egen regi.

”Förbundet har tagit pengar från idrottslyftet (som är tänkt att gå till medlemmarna) och sedan bett föreningar att anordna fuskutbildningar. Dessa föreningar har sedan fått stora summor och återredovisat att de felaktigt haft en utbildning. Förbundet har sedan fakturerat föreningarna och på så vis fått in pengarna i den ”dagliga verksamheten”. Som tack för hjälpen har de enskilda föreningarna också fått fakturera för påhittade ”omkostnader”, skriver STF.

Sju föreningar ska vara inblandade i penningtvätten.

”Ska inte kunna ske”

Fyra styrelsemedlemmar ska även ha haft kreditkort med en gräns på 100 000 kronor. Korten ska ha använts för privata köp och fram till årsskiftet finns över 580 000 kronor som inte har kunnat redovisats.

Det ska även finnas stora redovisade summor som avsett privata köp. Bland annat datorer, tidningar och godis.

– Vi är jätteledsna att behöva vara det förbundet som har misslyckas. Det här ska inte kunna ske i Sverige, men det har skett. Jag är helt tom. Vi visste ju att något hade skett, men något sådant här kunde jag aldrig tro. Det kommer att påverka vårt förbund, våra barn och ungdomar. Ekonomin är ju körd i botten, säger STF:s nuvarande ordförande Jacob Asp.

Hur har det kunnat ske?

– Bristande kontroll. Dålig redovisning. Oklara rutiner. Ja, jag vet inte. Framför allt bristande kontroll. Vi får titta på revisionsfirman som granskat vår årsredovisning och se hur de kunnat godkänna den. Det finns inte mycket som följer bokföringslagen när det gäller kreditkort.

Det var när den förra styrelsen inte fick ansvarsfrihet som det misstänkta bedrägeriet uppdagades.

– Det finns en styrelse som har försökt att tillskansa sig förbundets pengar på olika sätt. Det är miljonbelopp vi pratar om. De redovisade utgifterna är inte okej någonstans, men vi är inte klara med allt.

Kommer polisanmäla

Enligt Sportbladets uppgifter har ingen polisanmälan gjorts än. Men så fort förbundets egna utredning är klar kommer en att göras.

– Det har vi valt att inte kommentera, men vi kommer att vidta alla åtgärder. Inget lämnas därhän. Vi har full besvisning för allt, säger Asp.

– Vi kommer att gå vidare till andra myndigheter och vårt förbund kommer att vidta disciplinära åtgärder omgående.

Det är tre personer ur styrelsen och den förre generalsekreteraren som ska ligga bakom penningtvätten och de övriga bedrägerierna. En person sitter fortfarande kvar i styrelsen.

– Han vill inte frivilligt avgå. Men han kommer att behandlas som de andra när vi kör disciplinära åtgärder nästa vecka, säger Asp.

Enligt Asp är det här bara ett axplock av vad som framkommit och utredningen kommer att fortsätta.

– Jag tror aldrig att jag varit med om något större skandal i svensk sporthistoria. Det är sådant man läser om utomlands. 

Tar ni er ur det här?

– Självklart kommer vi att göra det. Men det kommer att gå ut över barn och ungdomar där vi inte kommer att kunna ha den satsning vi haft. Vi kommer att få stryka kostnader.