10 STÖRSTA OS-HOPPEN

avElin Kardell

SPORTBLADET

Sjöströms uppvärmning inför Brasilien – sim-EM: ”Vi kommer att spara formtoppen till OS...”

I helgen är det sim-EM i London.

Blickarna riktas som vanligt mot Sarah Sjöström.

Men hennes formtopp kommer senare.

Sarah Sjöström.

I helgen ställs Europas elit mot varandra i London. Ett mästerskap är alltid ett mästerskap. Men heter man Sarah Sjöström och det bara är månader kvar till OS, kan ett mästerskap vara träning.

– Det ska bli kul att tävla, men EM är ingen huvudtävling. Vi kommer fortsätta träna väldigt hårt inpå EM. Vi ska spara formtoppen till OS. Man ska inte ha för många formtoppar per år för då minskar nivån, säger Sarah Sjöström.

Vill ha kraft på slutet

Sjöström vet vad hon måste bli bättre på för att kunna få så bra resultat som möjligt i samtliga grenar på OS. Någonting som hon jobbar med hela tiden.

– Jag hoppas att jag får en bra tävling på EM och att återhämtningen funkar väldigt bra. Det är någonting jag tränar på så att jag har mer krafter kvar de sista dagarna på mästerskapen. Fixar jag återhämtningstiden tror jag att det kanske känns bättre i slutet, säger Sjöström.

Öppnar för flytt

Inför OS 2012 blev Sjöström sjuk mitt under uppladdningen.

Den här gången blir det träningsläger i Turkiet och tävling i Spanien.

– Det blir en veckas träning på hemmaplan, sen åker jag iväg på träningsläger och sen blir det tävling i Spanien, SM och lite sådär. Tiden går ganska fort nu.

Det blir en del tid utomlands, och en permanent flytt är ingen omöjlighet.

– Inte nu innan OS, men i framtiden vet man aldrig.

Alshammar inte klar

Förutom Sarah Sjöström är bland annat Jennie Johansson, Erik Persson och Simon Sjödin klara för OS. Jennie Johansson kommer att delta de två sista dagarna under EM. Hon vill maximera sin tid och både kunna träna och tävla.

– Det är träning helt enkelt, träna på skarpt läge mot Europas bästa simmare istället för att stanna och träna själv på Eriksdalsbadet. Träna på riktigt i London, lite så ser jag det, säger Jennie Johansson.

Ett annat svenskt medaljhopp är Therese Alshammar som ännu inte kvalat in till OS. EM i London är hennes sista chans att ta en biljett till Rio.

Foto: Bildbyrån
Sarah Sjöström.

1. Sarah Sjöström, simning

Kommentar: Är 22 år men gör redan sitt tredje OS. Sarah har fyra individuella medaljchanser och fast alla är realistiska går det inte att ducka för att måndag åttonde augusti ser ut att bli svensk idrotts häftigaste natt 2016. Ni kommer väl sitta vakna?

Största konkurrenter: Sig själv. Åtminstone på hundra fjäril. På paradsträckan behöver vi knappt nämna Chen eller Vollmer, för gör Sarah en normal prestation simmar hon i en egen dimension. Se på årsbästalistan: närmaste konkurrent är 1.14 efter Sveriges största guldhopp.

Tävlingsdatum: Måndag 8 augusti 03.00: 100 m fjäril final

Tisdag 9 augusti 03.00: 200 m frisim final.

Fredag 12 augusti 03.00: Simning, 100 m frisim.

Måndag 15 augusti 03.00: 50 m frisim och 4x100 m medley final.

Foto: Bildbyrån
Sofia Mattsson.

2. Sofia Mattsson, brottning

Kommentar: Mattsson tog silver på VM i höstas och hotade för första gången Saori Yoshida. Det lär dock bli svårt mot den näst intill omöjliga japanskan, men silvret är definitivt inom räckhåll.

Största konkurrenter: Japanskan Saori Yoshida är tidernas mest segerrika brottare. Hon har slagit svenskan flera gånger och är troligen hela OS största guldfavorit.

Tävlingsdatum: 18 augusti 21.00: Brottning, 53 kilo, finalpass.

Foto: Bildbyrån
Josefin Olsson.

3. Josefin Olsson, segling

Kommentar: Svenska seglingsmedaljer under OS är lite av en tradition. I Rio är Olsson det största seglingshoppet. Hon tog EM-silver nyligen och i november vann hon världscupfinalen i Laser Radial i Abu Dhabi.

Största konkurrenter: Nederländskan Marit Bouwmeester, belgiskan Evi Van Acker och regerande OS-Xu Liljia som gjort comeback efter sina skadeproblem.

Tävlingsdatum: Måndag 15 augusti 18.00: Laser Radial medaljrace.

Foto: Bildbyrån
Petter Menning.

4. Petter Menning, kanot

Kommentar: Kanotens sprintdistans är en brutal uppgörelse med sin egen smärta. Mennings muskulösa och stryktåliga kropp har hittills paddlat hem en medalj av vardera valör på VM, men siktar nu på sin första OS-medalj. Guld är fullt rimligt. Blir det inte medalj är det en skräll.

Kommentar: Regerande världsmästaren Mark de Jonge från Kanada och fransmannen Maxime Beaumont.

Tävlingsdatum: Lördag 20 augusti 14.00: Kanot 200 m, finalpass.

Foto: Bildbyrån
Elin Johansson.

5. Elin Johansson, taekwondo

Kommentar: Johansson är tvåa på OS-rankningen och enligt Infostradas medaljprognos kommer svenskan att ta silver, vilket vore ett pallhopp upp från Europeiska spelen i höstas, då 25-åringen vann brons.

Största konkurrenter: Franska världsettan Haby Niare, taiwanesiska Chia Chia Chuang och sydkoreanskan Huero Oh.

Tävlingsdatum: Lördag 20 augusti 01.00: finalpass, 67 kilo.

Foto: Bildbyrån
Emma Johansson.

6. Emma Johansson, cykel

Kommentar: För bara några veckor sedan klättrade Emma Johansson högst upp på världsrankingen. Den tuffa banan i Rio passar den lätta svenskan och det är inte omöjligt att silver-Emma blir guld-Emma i Brasilien.

Största konkurrenter: Holländskan Anna van der Breggen är tvåa på världsrankingen och brittiskan Elizabeth Armitstead finns också med där uppe. Tidigare dopningsavstängda ryskan Olga Zabelinskaja har fått tillåtelse att tävla och kan också hota.

Tävlingsdatum: Söndag 7 augusti 17.30, linjelopp

Foto: Bildbyrån
Henrik Stenson.

7. Henrik Stenson, golf

Kommentar: Han blev 24:a på Masters, men det kan förklaras med att Augusta inte passar svensken. OS-banan är däremot nybyggd och svårbedömd, men världssexan är på alla sätt en stark medaljkandidat.

Största konkurrenter: Jason Day och Rory McIlroy är redan klara för OS och USA kommer på grund av rankningsregler att som enda land få med fyra spelare – just nu Jordan Spieth, Rickie Fowler, Bubba Watson och Dustin Johnson. Samtidigt kommer ett antal världsnamn, som Adam Scott, att saknas i Rio.

Tävlingsdatum: 11-14 augusti.

Foto: Bildbyrån
Marcus Svensson.

8. Marcus Svensson, skytte

Kommentar: Lerduveskutten verkar trivas i Rio. Så sent som förra helgen tog han sin första världscupseger på de kommande OS-banorna.

Största konkurrenter: Regerande OS-mästaren Vincent Hancock från USA har vunnit dubbla guld, vann VM förra året och är stor favorit. Italienaren Gabriele Rossetti och indiern Mairaj Ahmad Khan, som var tvåa i Rio, är andra utmanare.

Tävlingsdatum: 13 augusti: final skeetskytte.

Foto: Bildbyrån
Anna Laurell Nash.

9. Anna Laurell Nash, boxning

Kommentar: Comebackande Laurell blev utslagen i kvartsfinal senast, men nu är 40-åringen ute efter revansch. Har två VM-guld och tre EM-guld, det är med andra ord bara OS-medaljen som saknas.

Ligger elva på världsrankingen, men får hon det att klaffa kan det räcka långt.

Största konkurrenter: Amerikanskan Claressa Shields slog ut Laurell senast och knep guldet, nu är hon favorit att göra det igen. Även trefaldiga europamästaren Nouchka Fontijn blir farlig.

Tävlingsdatum: 6-21 augusti.

Foto: Bildbyrån
Handbollslandslaget.

10. Handbollslandslaget, herrar

Kommentar: Va, ska de där filurerna ses som medaljhopp? Ja, ni som invänder att EM gick halvdant och att lottningen kunde ha varit bättre har era poänger, men vi kan inte frånse att Sverige är regerande silvermedaljörer.

Största konkurrenter: Frankrike, Tyskland, Kroatien. Vi kan klämma in Danmark, Polen och Slovenien också för att förstå vilket getingbo OS kommer bli.

Tävlingsdatum: 6-21 augusti

ARTIKELN HANDLAR OM