Utklassningen – vann med fyra (!) sekunder

1 av 3
SPORTBLADET

Sarah Sjöström vann 200 meter fritt i Swim Open i Stockholm med fyra sekunders marginal.

Kanontiden 1.54,87 ger härliga indikationer.

– Det hade räckt till medalj i London med den tiden, säger 22-åringen.

Sarah Sjöström har 19 guld från EM och VM, men fortfarande inga OS-medaljer. Det planerar hon att åtgärda om fyra månader då hon ställer upp i fyra individuella distanser i Rio de Janeiro.

Till den pågående stortävlingen Swim Open i Stockholm har Sjöström släppt upp på träningen för att toppa formen. Därför är veckans prestationer i Eriksdalsbadet en bra måttstock på hur bra vårt största medaljhopp kommer vara i augusti.

Och jo. Det ser lovande ut.

På den första tävlingsdagen ställde Sarah Sjöström upp på två distanser och vann båda på årsbästan. På 50 meter fjäril, som inte är en OS-gren, simmade hon på 25,15 (en icke formtoppad Therese Alshammar blev trea på 26,29) och på 200 fritt stannade klockan på 1.54,87.

”Jättenöjd med tiden”

Efteråt konstaterade Sjöström leende att formtoppningen fungerat.

– Det tog en halvtimme innan jag ens orkade bada av efter loppet, så återhämtningen är inte jättebra efter 200 frisim. Men det är klart man ler, det var ett bra lopp, jag var jättenöjd med tiden.

Kan du beskriva smärtan sista tio–femton meterna?

– Det var inte så farligt. Det är jag nöjd med idag: jag hade ingen ångest när jag skulle simma 200. Det var en skön känsla. Jag var inte rädd för syran man får. Det var skönt. Jag stod bakom pallen och var självsäker.

Hon tänker tillbaka på andra tävlingar då känslan varit en annan.

Räckte till medalj i London

– Ibland kan man komma till en tävling och tänka att det här kommer göra ont. Stå bakom pallen och tvivla lite. Det kommer inte vara skönt, det är man säker på.

200 frisim sliter hårt på Sjöström. Hon avstod distansen på långbane-VM i fjol för att plocka tillbaka den till OS-satsningen.

Att döma av onsdagens tid har hon därmed skaffat sig en klar medaljchans. I London 2012 räckte 1.55,58 – sju tiondelar långsammare än Sarahs tid – till silver bakom amerikanskan Allison Schmitt.

– Jo, det hade räckt till medalj i London med den tiden, men det är svårt att säga. På OS är det också försök, semi och final. Det är utmaningen för mig. Jag orkar försök och final, men det tar ganska mycket krafter när man ska köra en semifinal också.

ARTIKELN HANDLAR OM