Andersson: Han är i F1 för att vinna

SPORTBLADET

”Väl på banan kör 18-åringen som en man”

Han ser inte ut att vara en dag äldre än sina 18 år.

Vid sidan av banan.

Men väl på den kör han som en man.

Foto: Sportbladets Anna Andersson.

Det var många som ifrågasatte Red Bull när teamet skrev kontrakt med en 16-åring som bara kört Formel 3 och tänkte sätta honom i en F1-bil när han var 17 år gammal.  Men Max Verstappen fick chansen hos Toro Rosso och han lärde sig att hantera hastigheter över 300 km i timmen innan han ens fick lov att ta körkort. Han körde lite mer än en säsong i juniorteamet innan han flyttades upp i Red Bull lagom till Spaniens GP i år – ett lopp som han vann.

Han vann visserligen sedan Mercedes båda bilar kolliderat i den första kurvan och sedan han hanterat däcken på ett bättre sätt än vad ens hans team hade kunnat föreställa sig. Allt var upplagt för kollegan Daniel Ricciardo, men Verstappen överraskade alla.

För en vecka sedan följde han upp med en pallplats i Österrike, den första någonsin för Red Bull på hemmabanan och i går stod han på prispallen igen. En magnifik omkörning av VM-ledaren Nico Rosberg skapade spänning i loppet och Verstappen visade återigen att han inte kliver undan. Det spelar ingen roll vem han kämpar med – han är i F1 för att vinna.

Redan överträffat pappa

Under sina sex lopp med Red Bull har han kört in tre pallplatser, det är mer än vad hans pappa Jos lyckades med under hela sin F1-karriär. Verstappen den äldre klev upp på prispallen två gånger under sina 107 lopp, men han vann aldrig och är mest känd för att han var teamkollega åt Michael Schumacher när denne tog sin första VM-titel 1994. Efter det gick Schumachers karriär till historieböckerna medan Verstappen körde in ytterligare sex poäng innan han lade av 2003. Då bytte han fokus, från sin karriär till sonens karriär. Max var då bara sex år, men hade redan tävlat sedan han var tre. Verstappen den äldre gjort allt för att coacha fram Verstappen den yngre och satsningen har varit lika målmedveten som framgångsrik.

”Är äldre än sina 18 år”

År 2014 fick Red Bulls motorsportkonsulent Helmut

Marko, som också upptäckte Sebastian Vettel, upp ögonen för honom sedan han vunnit alla tre F3-loppen under EM-helgen på tyska Norisring och då fanns ingen tvekan kvar.

– Vi hade haft ögonen på honom ett tag och ville bygga upp honom långsamt, men han körde perfekt. Där och då bestämde jag mig för att sätta honom i F1. Jag visste att han var så långt kommen. Allt annat hade varit slöseri med

tiden, har Marko sagt till Auto Bild.

– Max är äldre än sina 18 år. Han vet precis vad han vill och han gör allt för att förbättra sig. Han har överträffat alla mina

förväntningar.

Marko är knappast den enda som fått sina förväntningar överträffade. Vem trodde att en 18 åring skulle köra in tre pallplatser på sex lopp?

Antaligen inte ens Max Verstappen själv.

■ ■ ■

Marcus Ericsson kom till start trots kraschen i lördags, men motorn orkade inte och han bröt loppet. Sauber ligger kvar längst ner i botten av VM-tabellen och vägen till poängplats känns oändlig.

ARTIKELN HANDLAR OM