Sim-EM 2016

”Var inte i chock och kunde sjunga med”

Av: 

Stefan Holm

SPORTBLADET

Jennie Johansson pallade för favorittrycket

LONDON. Träningsresultaten var så dåliga att hon övervägde att stå över sim-EM.

Under söndagen simmade Jennie Johansson hem guldet på 50 meter bröstsim.

– Nu, i efterhand, känns det bra att jag åkte, säger 27-åringen och lägger upp ett leende som sträcker sig från öra till öra.

Jennie Johansson skapade stora rubriker förra året, då hon blev världsmästare på 50 meter bröstsim i Kazan.

Det var, skulle det visa sig, ingen tillfällighet.

Under söndagen stod hon som en vinnare igen och njöt när tonerna till ”Du gamla, du fria” fyllde London Aquatics Centre.

– Då, i Kazan, kändes det overkligt att stå högst upp på prispallen och höra nationalsången. Nu kunde jag ta in det. Jag var inte i chock och kunde till och med sjunga nationalsången, säger Jennie Johansson.

”Det känns tryggt”

Som vanligt satt hennes föräldrar, mamma Ellinor och pappa Håkan, på läktaren.

– De kom till och med hit innan mig, i onsdags, för att förbereda sig, och de kommer att vara på plats i Rio också. Det är alltid kul att ha mamma och pappa på läktaren. Det känns tryggt. De har varit med på alla mästerskap och jag är väldigt tacksam över att de vill vara med och stötta mig. Det betyder otroligt mycket, säger Jennie Johansson.

”Handlar inte om tider”

27-åringen, som vann sitt första EM-guld, är så nertränad att hon i onsdags övervägde att ställa in London-resan. Väl på plats var hon snabbast i både försöken och semifinalerna och i finalen levde hon upp till förväntningarna.

Jennie Johansson simmade på 30,81 och var en tiondel snabbare än tvåan Hrafnhildu Luthersdottir, Island, medan supertalangen Sophie Hansson, 17, knep sjätteplatsen med 31,13.

– Det blir lätt lite stressigt i en final. Alla vill mycket mer och alla i toppen hade önskat simma lite snabbare, men i en final handlar det om medaljer och inte om tider. Jag är jättenöjd med en guldmedalj, säger Jennie, som har ett personbästa på 30,05.

Du ångrar inte att du åkte hit, va?

– Nu, i efterhand, känns det bra. Det har varit bra träningsdagar.

Redan under måndagen fortsätter hon sin satsning mot Rio, då hon åker till Turkiet för att träna.

– Simningen känns väldigt bra, kroppen har svarat bra på att rejsa och återhämtningen fungerar. När det känns så här bra blir man extra sugen på att fortsätta träna. Jag är mer än nöjd med mästerskapet och tar med mig väldigt mycket energi härifrån, säger Jennie Johansson, som i OS simmar 100 meter bröstsim.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Champions League i höst – skaffa ditt CMore-konto här – skaffa ditt CMore-konto här

C More

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Sim-EM 2016

Jennie Johansson

Simning