Ricciardo övertygade i Monaco

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Tog karriärens första pole position

Foto: TT
Topptrion.

Med en ny motor satsade Daniel Ricciardo allt.

Det gav honom och Red Bull pole position i Monaco.

– Jag kände redan i torsdags att jag hade chansen att lyckas här, säger han.

I Spanien för två veckor sedan var det Max Verstappen som var snabbast och tog Red Bulls första seger i år. Till Monacos GP kom teamet med en ny motor från Renault och Daniel Ricciardo gjorde allt rätt. Han tog Red Bulls första pole position sedan GP-loppet i Brasilien 2013.

– Jag visste redan när vi kom hit att vi hade chansen, säger Ricciardo på presskonferensen efter kvalet.

Teamkollegan Max Verstappen kraschade tidigt under kvalet, medan han själv slog till med den snabbaste tiden. 1.13,622 gav Ricciardo hans första pole position i karriären.

– Det är verkligen ett speciellt ställe att ta pole för första gången, säger Ricciardo.

– Det har kännts bra ända sedankom ut på banan i torsdags. jag har haft det i tankarna hela tiden. Jag har ett bra självförtroende eftersom det har fungerat bra de senaste loppen, även om jag inte fått ut max av det. Vi har en bra bil, ett bra paket och nu kan vi attackera.

Tre segrar

Bakom honom startar Mercedes Nico Rosberg som vunnit de tre senaste loppen i Monaco och dessutom leder VM. Mercedes Lewis Hamilton hade problem med bränsletrycket under Q3. Han stoppades på depårakan och fick rullas in i garaget, han hann precis göra det försök som gav honom ruta tre, precis före Sebastian Vettel, Ferrari.

– Jag hann i alla fall ut och göra ett varv och jag är väldigt tacksam för att det räckte till startplats tre, säger Hamilton på presskonferensen.

– Jag ska göra det jag kan för att ta så många poäng som möjligt i morgon.

I morgon startar Ricciardo som enda förare dessutom på supersoft, hans motståndare kommer alla att starta på ultrasoft.

– Vi får se om den planen fungerar, säger Ricciardo som inte lär behöva gå in i depå lika tidigt som sina konkurrenter.

– Förhoppningen är att det ska ge oss fler valmöjligheter i loppet.

Ericsson tror på poäng

Marcus Ericsson hade en tuff kamp med Kevin Magnussen om den sista platsen till Q2, men svensken var lite, lite för långsam. Dansken som kör för Renault var fyra hundradelar före svensken. Det gav Ericsson startplats 17, men Magnussen riskerar ett straff eftersom han kört mot rött ljus.

– Jag tycker att det var ett bra kval. Det var lite stökigt med rödflagg och så vidare, men jag är väldigt nöjd med mitt varv. Jag tycker at jag satsade allt och var så nära muren som man kan vara i de flesta kurvorna, säger Saubers Marcus Ericsson till Viasat Motor.

- Nu måste vi sikta framåt, jag var 17:e man i kvalet och det är inte jättelångt till poäng. Denhär banan är skoningslös och det är lätt att göra misstag, därför är detta vår bästa chans att ta poäng även om vi inte är tillräcklgit snabba. Jag är verkligen superladdad.

Ericssons bästa placering i Monaco är 11, det var 2014 då han körde för Caterham.

 Se fler highlights här - Sportbladet i samarbete med Viasat

 Se alla highligts på viasatsport.se

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM