OS-guldmedaljören pekas ut som dopad

Tjitjerova misstänks ha varit dopad i OS

Tjitjerova kommer till Stockholm. Foto
Tjitjerova kommer till Stockholm. Foto

Anna Tjitjerova tog OS-guld 2012.

Nu pekas ryskan ut som en av de dopade under OS 2008 i Peking.

– Anna fick ett meddelande om att hennes dopningtest från Peking-OS analyserats igen och att det var positivt, säger hennes tränare Yevgeny Zagorulko enligt ryska TASS.

EXKLUSIVT: Inifrån dopningsfabriken – så lätt kan du köpa pillret

Den ryska dopningsskandalen har skakat om friidrottsvärlden.

Totalt 14 aktiva friidrottare från OS 2008 i Peking sägs ha varit dopade.

Nu har en namngivits.

Höjdhopperskan Anna Tjitjerova, 33, som tog brons 2008 och guld 2012 i London pekas ut som ett av namnen.

– För tre dagar sedan fick Anna ett meddelande om att hennes dopningtest från Peking-OS analyserats igen och att det var positivt och då ringde hon mig, säger hennes tränare Yevgeny Zagorulko enligt ryska TASS.

”Inget bekräftat än”

Internationella olympiska kommittén och antidopningsbyrån Wada jobbar just nu med att omanalysera flera tester från Peking-OS 2008.

Upp emot 31 idrottare, varav 14 från Ryssland, misstänks ha varit dopade och det är i ett av dessa tester som Tjitjerova fastnat och nu namngivits.

– Hittills är detta bara på utvecklingsstadiet och inget har bekräftats ännu. Men alla är medvetna om det nu och jobbar med frågan, säger Zagorulko.

Just nu är samtliga ryska friidrottare avstängda från att tävla internationellt och riskerar därmed att missa sommarens OS i Rio de Janeiro.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.