Matchen mellan Kanada och Lettland bröts två gånger

SPORTBLADET

Publiken kastade in saker på planen

Riga (TT:s utsände)

Ishockey-VM i Riga skakas av ny turbulens.

På torsdagskvällen avbröts matchen mellan Kanada och Lettland (11–0) vid två tillfällen sedan publiken kastat in mynt och andra föremål på isen.

Första gången matchen avbröts var efter 18 minuter av den första perioden, i ett läge då Kanada ledde med 4–0 och publiken öppet visade missnöjet mot bland andra domaren Rick Looker, USA.

Looker fattade i samråd med tävlingsledningen beslut om att tidigarelägga periodpausen för att då kunna spola om isen. Men i tredje perioden utbröt nya skandalscener – med mynt, papper, muggar och annat som haglade in på isen.

Efter konfererande med domaren lämnade det kanadensiska laget isen och tog sig till omklädningsrummet. Snart följdes kanadensarna av domartrion och det lettiska laget, samtidigt som lettiske spelaren Janis Sprukts i speakermikrofonen uppmanade den lettiska publiken att stilla sig.

Efter en ny isspolning kunde spelet återupptas.

Men skandalscenerna kunde ingen sudda ut.

Andra dagen i rad

För ishockey-VM i Riga var det andra gången på två dagar som en match temporärt fick avbrytas. I onsdags kväll avbröts matchen mellan Sverige och Schweiz på grund av att ett isblock lossnat intill sargkanten. Spelet återupptogs först efter en dryg timmes uppehåll.

Ytterligare tumult var det tidigare på onsdagen, då en ukrainsk och en italiensk spelare först slagits på isen och sedan fortsatt slagsmålet i korridorerna, utan att de hade skiljts åt av funktionärer på väg ut till omklädningsrummet.

”Separata saker”

Szymon Szemberg, Internationella ishockeyförbundets informationschef, lägger ingen samlad skuld på VM-arrangörerna:

– Det här är tre separata saker, det återfaller inte på de lokala VM-arrangörerna, säger han till TT.

– När det gäller isen så beror det på att sargen var för flexibel. Den måste vara svajig för att undvika skador, men vi har alla missbedömt hur svajig den skulle vara. Nu var den för svajig, vilket gav en hävstångseffekt som lyfte isen.

– Att spelare slåss i korridoren... Vill någon verkligen slåss så är det ibland svårt att förhindra. I så fall hade domarna kunnat se till att de inte lämnade isen samtidigt, men det ligger inte på arrangörerna. Och att publiken kastar in föremål på isen händer tyvärr. Det har det gjort i alla tider. Men vi ser det här som tre isolerade händelser som inte har med varandra att göra.

Jakob Sillén/TT