PSYKKRIG MOT FOPPA

SPORTBLADET

Selänne sågar Tre Kronors stjärnor: ”De är inte världens snabbaste direkt”

TURIN

Teemu Selänne är inte lika imponerad som alla andra över Sveriges superkedja med Mats Sundin, Peter Forsberg och Fredrik Modin.

– Det är otroligt skickliga spelare, men de är inte världens snabbaste direkt, säger Selänne.

Foto: HUNGRIG Svensk-dödaren Teemu Selänne är inte imponerad av Peter Forsberg och Tre Kronors förstakedja. Han menar också att Finland är hungrigare än Sverige.

Bland alla diplomatiska svar svenskar och finländare gav i Turin i går, så var Selänne ovanligt frispråkig. Han tror stenhårt på finländsk seger.

– Ja, dels på grund av det vi visat hittills, men också för att jag tror att vi är hungrigare än svenskarna. De har redan vunnit ett OS-guld.

Historisk Sverige-dödare

Och han har teorin klar hur Finland ska stoppa Sveriges nya superkedja med Foppa och Sudden.

– Ja, vi ska inte ge dem något extra utrymme alls. Vi måste ligga tätt på dem och krympa ytorna. Men ger man dem en extra millimeter, då är de dödligt effektiva. Så skickliga är de, säger Selänne.

Teemu Selänne är en historisk Sverige-dödare i OS. I Nagano 1998 gjorde han båda målen, då finländarna slog ut Tre Kronor med 2–1 redan i kvartsfinalen.

– Men jag var också med i Helsingfors 2003, då svenskarna vände 1–5 till 6–5. Så jag har sett båda sidor av saken. Men jag tror vi lärde oss mycket av vändningen i Helsingfors. Det var en lektion som vi aldrig kommer att glömma och kan ha nytta av nu, säger Selänne.

”Vi vinner”

Hur stor är den här matchen i Finland?

– Enormt stor. Hela Finland kommer att stå still. Det är alltid väldigt speciellt att möta Sverige. Det är något man växt upp med. Inte bara i hockey. Det är bara att titta på Finnkampen i friidrott. Det är en enorm tradition.

Så hur går det i kväll?

– Vi vinner. Jag har en bra känsla. Vi gick till final i World Cup 2004 och vi har spelat bra hela den här turneringen. Kan vi spela lika bra som vi gjorde mot ryssarna, då vinner vi.

Mats Wennerholm