Glöm SM-guldet redan nu, Bajen

SPORTBLADET

Stefan Holm:
Ska Bajen slåss blir det för att undvika jumboplatsen

ESKILSTUNA

Gubbängen.

Metanol.

Per Jonsson.

Låt er inte luras av ingredienserna.

Speedwayen i Stockholm blir aldrig som förr.

Foto: Per Jonsson har inget stjärngäng.

Inför elitseriepremiären stack nykomlingens sportchef ut hakan, långt som en tecknad Dalton-broder, och sa att Bajen Speedway är ett lag för SM-guldet.

Visst, Gefle vinner allsvenskan i fotboll och Italien leker hem hockey-VM.

När det gäller rundbanesporten i Stockholm var det bättre förr, och jag är övertygad om att det förblir så.

Bajen inget stjärngäng

Ska Bajen slåss blir det för att undvika jumboplatsen. 39–57 i premiären – förvisso mot outsidern Piraterna – är ett skrämmande tecken på det. Bara en nykomling, Rospiggarna 1995, har blivit mästare som nyupptagna i speedwaynes leriga funrumoch det berodde på att MK Orions lagfoto var just en stjärnbild.

Bajen är inget stjärngäng.

Per Jonsson är medveten om det. Ändå påstod han, när han ändå var igång, att Bajen inte står och faller med Nicki Pedersen.

Beroende av Pedersen

Jag vågar påstå att inget lag är så beroende av en enda förare som just Bajen. För att nykomlingen ska lyckas måste dansken lyckas. I laget finns ingen annan förare som kan snitta 12-13 poäng. Världsmästaren från 2003 stod i depån med nyopererade armar i går, och där gör han ingen nytta. Nicki Pedersen insåg det själv och har redan, med rätta, börjat kritisera sin lagkamrater.

Stefan Dannö är en nödlösning, Jesper B Jensen en juniorvärldsmästare som slutade utvecklas, Joonas Kylmäkorpi, Freddie Eriksson och Jonas Davidsson är medelmåttor i en värld med få stora. Lägg därtill Piotr Swiderski och Adam Skornicki, två förare från det polska överskottslagret.

Jonsson låter hjärtat tala

Han ser dagens Bajen, medan Per Jonsson verkar fångad i det förflutna. Han är den enda gemensamma nämnaren mellan Bajen 2006 och Getingarna, som 1978-1983 tog sex raka SM-guld. Han körde för klubben i tio säsonger, tog totalt 1 458 poäng fördelade på 141 matcher.

Det var då det. Titeln har inte hamnat i Stockholm sedan 1989 (Per Jonsson var med då också, i Stockholm United) och det lär dröja innan det sker igen.

Svenska speedwaymästarna kommer, för tredje året i rad, att ha sin bas i Småland.

Per Jonsson vet det, men fångad i en svunnen storhetstid låter han hjärtat tala.

Stefan Holm

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Speedway