Europa League 2017/18

”Det blir ett minne för livet”

Östersund-stjärnan möter sitt favoritlag: Surrealistiskt att jag ska springa in på Emirates

Av: 

Henrik Lundgren

SPORTBLADET

ÖSTERSUND. Han fick en Arsenal-halsduk när han fyllde sju.

Efter det var han fast.

Nu ska Tom Pettersson möta laget i sitt hjärta.

– Det känns fortfarande surrealistiskt att jag ska springa in på Emirates, säger Östersunds Tom Pettersson.

Ofta handlar det om tillfälligheter. 

En resa till England, ett inslag på tv, en familjemedlem som redan valt. Eller en halsduk i present. Det finns ett otal anledningar till varför man väljer just sitt favoritlag.

För Tom Pettersson blev det Arsenal när kusinen gav honom en Arsenal-halsduk i födelsedagspresent.

– Jag fyllde sju, och han hade varit i London på språkresa och kom hem med en halsduk till mig. Och dem hade jag ju sett och hört talas om innan, och halsduken var snygg. Så valet var enkelt och sen rullade det bara på.

Östersunds försvarare har, liksom hela klubben, haft en otroligt utvecklingskurva. Men att det skulle gå så långt som ett möte med Arsenal…

– Vi började skämta om att vi skulle få möta Arsenal redan när vi vann svenska cupen förra våren, samtidigt som jag såg hur de gick i ligan och man insåg att det skulle bli Europa ­League för dem också. Men att det skulle bli i slutspelet... Det blir ju ett minne för livet, båda de här matcherna, säger Tom ­Pettersson.

Under uppväxtåren var han en fanatisk Arsenal-supporter, även om det på den tiden inte fanns samma möjligheter att se alla matcher på tv. 

– Det blir ett minne för livet, säger Tom Pettersson om matchen.

– Jag kollade så ofta jag kunde, och så läste jag alla artiklarna i tidningarna dagen efter match, höll koll på vilka som gjorde mål och så där. Jag kommer ihåg att jag låg på mitt rum och kollade på Champions League-semifinalen, när Jens Lehmann räddade Riquelmes straff. Det är ett starkt minne. 

2011 var han på Emirates för första gången. 

I februari 2018 kommer han dit igen, som spelare.

Svider det att du som långvarig supporter ­aldrig hann besöka Highbury?

– Nej, så nostalgisk är jag inte. Emirates är ju en mer modern arena, det var mer historia på Highbury. Men det var mäktigt att vara där, även om Arsenal inte vann. Det blev 1–1 mot Fulham. Det var inte så bra tryck som jag hade förväntat mig, men det är ju mycket turister och priserna är ju som de är.

Med en egen elitkarriär och dessutom familjeliv med flickvännen Johanna Almgren och sonen Lennox så blir det inte lika mycket tid över att kolla på andra favoritlag. Även om Arsenal så att säga finns i familjen. Johanna är en minst lika stor supporter.

– Hon blev ju lika uppspelt hon när vi lottades mot Arsenal. Det är inget snack om vilka matcher vi kollar på hemma, eller vilket lag som Lennox ska hålla på när han växer upp. Han har redan fått en Arsenal-tröja och har liksom inget val där… 

Vad ser du fram emot mest med de här två matcherna?

– Själva grejen, att få spela Europa League-slutspel mot en av de största klubbarna i Europa och världen. Det är många som håller på Arsenal, även om de är sämre nu än vad de varit tidigare så är det ett stort lag. Det blir speciellt att möta dem när jag följt dem så himla länge också. 

Vad säger du om dem som lag?

– Extremt bra individuellt, med sjukt bra spelare. Sen har försvarsspelet inte varit så bra som det borde vara för att ligga högre upp i Premier League, men offensiven är ju jävligt bra. Det blir den stora utmaningen för oss, att få stopp på dem.

Torsdag 19.00: Östersund-Arsenal live i kanal 5.

ANNONS

Säkra spikar, givna helgarderingar och sjuka skrällar. Fixar du 13 rätt på Stryktipset?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Dokument: Är Stan Kroenke sportens mäktigaste man?

ÄMNEN I ARTIKELN

Europa League 2017/18

Tom Pettersson

Johanna Almgren

Europa

Arsenal FC