Sambafotboll i Umeå även nästa år

SPORTBLADET

AIK åkte ur damallsvenskan

Umeå

Säsongsavslutningen blev ett sprakande fyrverkeri för svenska mästarinnorna i fotboll, Umeå IK. Övertygande spel inför storpublik på hemmaplan, seger med 3-1 mot Malmö FF och klartecken från de brasilianska landslagsstjärnorna Elaine och Marta inför nästa säsong.

- Sverige har den bästa serien i världen och det är viktigt för mig att spela i den, sade Marta som visade sambafotboll under matchen.

Landsmaninnan Elaine hyllade lagkamraterna.

- Gruppen är avgörande för mitt beslut att spela kvar i Umeå.

Det blev jubel bland de 6 700 åskådarna när nyheten om brasilianskorna presenterades på storbildskärmen mitt under lördagens match.

Umeås fotbollschef Roland Arnqvist hade lyckats i förhandlingarna.

- Det blev inga hårda förhandlingar direkt. Nu har vi startat lagbygget och man kan säga att vi har öppnat offensivt.

Ovärderliga

Verkligen, det blir samba hemma på Gammliavallen även nästa år. Både Marta och Elaine är ovärderliga för Umeå och att de stannar kvar lär borga för att Umeå förblir ett topplag.

Men mycket återstår, förutom Marta och Elaine är bara Erika Karlsson klar. Alla andra spelare i truppen har ettårskontrakt som nu löper ut. De närmaste veckorna får utvisa vad som händer med stjärnor som Hanna Ljungberg och Malin Moström.

Men det bekymrade i alla fall inte fotbollschefen i Umeå IK vid segerfesten på lördagen.

- Ettårskontrakt har vi haft i alla år. Jag är absolut inte orolig inför framtiden, någon massflykt kommer det inte att bli.

November blir en intensiv månad då nya kontrakt ska skrivas. Liksom brasilianskorna åker finländskorna Sanna Valkonen och Anne Mäkinen snart hem och därför läggs de överst när det gäller kontraktserbjudande, förklarar Roland Arnqvist.

Hittills bästa

Själv skulle han helst vilja behålla dagens lag som är hungrigt och fungerar bra som grupp. Han tycker att årets upplaga är den bästa i klubbens 20-åriga historia med fyra SM-guld i prisskåpet.

Fast det kan bli nödvändigt med en bredare trupp nästa år med tanke på Umeås spel i Womens cup.

- Vi är ett av de bästa klubblagen i världen och vi har en bra ekonomi. Det finns många som vill spela med oss.

Anders Edholm/TT