Akut ändring av träningen

SPORTBLADET

Så ska han få Shaaban och försvaret samspelt

BREMEN

Lasse Lagerbäck tvingades tänka om helt.

Sportbladet kan avslöja att gårdagens hemliga träning fick inriktas på defensiva, fasta situationer.

Allt för att få till ett bra samarbete mellan uteförsvaret och Rami Shaaban vid inlägg, hörnor och frisparkar - Trinidad och Tobagos starkaste vapen.

Foto: NYTT UPPLÄGG När det stod klart att Andreas Isaksson missar VM-premiären ändrade Lasse Lagerbäck upplägget på gårdagens träning helt och hållet. All fokus lades på hur försvaret och Rami Shaaban ska agera vid fasta situationer och inlägg från kanterna.

Förbundskaptenerna Lasse Lagerbäck och Roland Andersson hade planerat en träning med offensiva hörn- och frisparksvarianter till torsdagens stängda träningspass.

Men när det stod klart att Andreas Isaksson missar VM-premiären fick upplägget ändras akut.

Istället var det fokus på hur Blågult i allmänhet, och ersättaren Rami Shaaban i synnerhet, ska agera vid defensiva fasta situationer samt inlägg från kanterna.

T&T:s farliga vapen

Trinidad och Tobago är ingen stor fotbollsnation - men de har ett farligt vapen i sina offensiva, fasta situationer.

I de tio senaste landskamperna har T&T gjort fyra av elva mål i samband med hörnor och frisparkar.

Sett till årets facit blir det ännu värre.

Under de fem landskamper som T&T spelat inför VM har tre av fem mål kommit från fasta situationer.

- Chris Birchall har en jäkla bössa, har T&T-spionen Benny Lennartsson förklarat tidigare för Sportbladet. Och vid hörnor är Spiderman (två meter långe mittbacken Dennis Lawrence) stark på huvudet.

Nyligen intervjuade Sportbladet Lawrence och frågade om hans styrka i huvudspelet.

- Med min längd är det självklart att jag går upp i vid fasta situationer. Som försvarare är det extra kul att göra mål, säger Lawrence. Mitt hörnmål mot Bahrain (som tog T&T till VM) är min största framgång någonsin.

Ytterligare ett av T&T:s anfallsvapen är vänsterbreddaren Collin Samuel som med sin snabbhet och teknik tar sig fram till inläggslägen på vänsterkanten.

"Måste snacka lite mer"

Men tiden är knapp för Sverige att få till ett fungerande samarbete mellan Rami Shaaban, som endast har en landskamp i landslaget (45 minuter mot Finland), och utespelarna vid inlägg, hörnor och frisparkar.

Därför ägnades gårdagens stängda träning åt detta.

För mittbackarna Teddy Lucic och Olof Mellberg blir den stora skillnaden att hålla uppe en dialog med Andreas Isakssons ersättare.

- Vi måste pusha och snacka lite mer vid fasta situationer än vad vi gör i vanliga fall, säger Teddy Lucic till Sportbladet.

Vid just fasta situationer?

- Ja, då får man gå fram och snacka lite extra med målvakten om vad som kan bli rätt och vad som kan bli fel.

Så gör Trinidad och Tobago sina mål

Michael Wagner, Robert Laul