Skräckskadan kan ha fällt avgörandet

”Åkte och lämnade in nummerlappen direkt”

SPORTBLADET

RANCHO MIRAGE. Hon fick sin första golfklubba vid fem års ålder.

Men kanske var det en alpinåkares benbrott som fick Pernilla Lindberg att bestämma sig för att satsa på golfen.

Det här är historien om ”Pillans” väg från Bollnäs GK till Mission Hills Country Club.

Jan Lindberg är Bollnäs Golfklubbs stora eldsjäl och har varit så i 40 års tid, så det kom knappast som en överraskning att hans dotter skulle växa upp och bli golfspelare.

Det hela började sommaren 1991.

Pernilla skulle fylla fem år, men hennes födelsedag krockade med riksmästerskapet för seniorer som pappa Jan skulle spela. Familjen hade därför rest bort hemifrån och när Pernillas födelsedag väl var kommen uppstod problem...

De hade ingen födelsedagstårta.

– Jag hittade inget bageri som hade, men jag hade tagit med mig ljus hemifrån, så vi gick och köpte fem kokosbollar och satte ett ljus i varje, berättar mamma Gunilla.

Men det spelade ingen roll att Pernilla inte fick någon tårta.

För hon fick något annat.

Hon fick sin första golfklubba.

– Det var nästan lite på skämt när vi gav henne den. Jag hade bett ”pron” hemma på golfklubben att kapa av en järnfemma. Och den fick hon när hon fyllde år, minns pappa Jan.

1 av 3 | Foto: Kelvin Kuo / REUTERS TT NYHETSBYR�N

”Insåg snabbt”

”Pillan” älskade sin järnfemma.

Hon tränade med den hemma på gården i Bollnäs och gick oändligt antal ”matcher” mot sin pappa.

Där och då insåg han att hon var en vinnarskalle.

– Ja, det insåg jag snabbt, att det gällde att hon inte förlorade. Annars var kvällen förstörd.

Några år senare hade Pernilla börjat satsa allt mer på golfen. När hon var i 12-årsåldern gick hon caddie åt sin pappa på seniortouren och till slut fick hon vara med på de så kallade ”inspelsvarven”.

– De gamla gubbarna tittade lite snett på henne, hon var ju bara en liten flicka. Men sen ställde hon upp på tee och ”drivade” ut de flesta, minns Jan.

Man kan säga att Pernilla Lindberg satte tonen redan där och då.

Men det var faktiskt inte förrän vid 15 års ålder som hon bestämde sig för att satsa fullt ut på golfen.

Bestämde sig efter benbrottet

Faktum är att hon också var en väldigt talangfull alpinåkerska. Så pass duktig att hon fick vara med och tävla i junior-SM.

– Men sen hände en grej…, berättar pappa Jan.

– Hon var uttagen i flicklandslaget i golfen och skulle åka och spela en tävling i Italien, men några veckor före hade hon junior-SM i alpint i Sunne. När de skulle träna inför störtloppet och satt i liften på väg upp till toppen kom det en tjej från Stockholm, Astrid Ågren, en oerhört lovande utförsåkare, bäst i Europa i sin ålder till och med. När Astrid kom in i ett hopp så brast pisten och hon bröt båda benen jäms med pjäxorna. Då åkte ”Pillan” upp till sekretariatet och lämnade tillbaka sin nummerlapp. Då fick det vara slut på den alpina karriären.

Hade aldrig vunnit

Så här i efterhand kan man lugnt konstatera att Lindberg gjorde rätt i att satsa på golfen. Men vägen till toppen har varit allt annat än spikrak.

Hon gick via golfgymnasiet i Klippan/Perstorp, vidare till college i Oklahoma State och lyckades skörda stora framgångar i amatörlandslaget.

Men när hon väl slog sig in på Europatouren – och sedermera även på LPGA-touren – började segrarna lysa med sin frånvaro.

Och så har det varit, fram till nu.

Efter den historiska majorseger på Mission Hills Country Club erkänner ”Pillan” att det funnits stunder då hon tvivlat på sig själv.

– Samtidigt har jag känt att jag tagit små, små steg uppåt hela tiden, säger hon.

De där små stegen hade bara tagit henne till en tredje plats som bäst. 

Nu har hon helt plötsligt vunnit en major.

– Det har inte sjunkit in än. Jag har lite svårt att fatta att jag kan kalla mig själv för ”majorvinnare”. Jag har känt att jag har det inom mig att vinna tävlingar, men jag började nästan tro att jag inte skulle kunna få ut det. Självklart har det alltid varit en dröm att vinna en major men om ni hade sagt att jag skulle vinna den här tävlingen inför så hade jag inte trott på det för fem öre, säger ”Pillan”.

”Ska aldrig mer tvivla”

Hon ledde ANA Inspiration från början till slut och när vi väl gjorde bokslut härifrån var det alltså den sjufaldige majorvinnaren Inbee Park hon till slut besegrade.

– Jag har bevisat så mycket för mig själv den här veckan. Jag kommer se på mig själv som en helt annan spelare nu, faktiskt. Efter det här kommer jag aldrig mer tvivla på mig själv.

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf