Simning

Sista 50 gör så jävla ont

SPORTBLADET

Tolv snabba frågor till Emma Igelström

LANDSKRONA

Emma Igelström har kallats för ett kortbanefenomen.

Då slår hon till med svenskt rekord på 200 meter bröstsim i lång bana redan i försöken. En distans hon till och med nästan har varit rädd för.

– Sista 50 meterna gör så jävla ont. Det är vidrigt. Om någon sagt att jag skulle simma på 2.27,36 här hade jag sagt att han var dum i huvudet.

VATTEN FRÅN OVAN Emma Igelström är van vid blöta. Hennes dominans inom bröstsimmet är så total den kan bli   Igelström innehar de svenska rekorden på samtliga sex distanser.
VATTEN FRÅN OVAN Emma Igelström är van vid blöta. Hennes dominans inom bröstsimmet är så total den kan bli Igelström innehar de svenska rekorden på samtliga sex distanser.

1. När du kom upp ur vattnet trodde du att du skulle ha en tid som var sju-åtta sekunder sämre än den var. Känner man inte hur fort det går?

– Jag är i ett sånt läge i min träning plus att jag inte har riktig erfarenhet av 200 att jag inte har koll på min fart. Kroppen är nedkörd men farten finns där ändå. Hade du frågat mig i ett toppat läge hade jag absolut känt det.

2. Hur ofta kan man toppa sig?

– Det är väldigt individuellt. Jag är inte en simmare som inte toppar ut sig så mycket som killar med mycket muskler gör. De kan ha ett par toppar år per medan jag nog skulle kunna ha fem-sex toppar. Men det handlar också om den mentala biten. Är man inställd på att man ska kunna simma fort hela året går det att göra det. Jag har bevisat det. Varenda lopp jag gjort det senaste halvåret har varit riktigt jäkla bra.

3. Du har gjort väldigt bra resultat i kort bana. Hur stor är omställningen att ta med sig de resultaten till lång bana?

– Jag tror att folk gör omställningen större än den är. Det bevisade jag här.

4. Är det inte för många mästerskap?

– Man kan tycka det. Framför allt för folk som inte är insatta i simning. Själv prioriterar man vilka som är viktiga efter vilket år de ligger i. Jag åker hellre och simmar fort som träning på ett EM än gör det i en mindre tävling.

5. SM när man nått din nivå är träning?

– Ett svenskt mästerskap är alltid lika kul att vinna men jag har absolut inte lagt ner något krut på det här. Men det är alltid bättre att ha en handfull bra resultat med mig än att komma till EM i Berlin efter att ha gjort pissresultat här.

6. Hur var känslan när du fick se tiden efter ditt rekordlopp?

– Jag rös. Jag blev så fruktansvärt förvånad. Jag hade inte i min vildaste fantasi tänkt på något sånt i ett försökslopp.

7. Simträning verkar inte kul?

– Ligga och räkna kakelplattor? Det är en speciellt typ av träning. Jag tror att man måste vara väldigt stark mentalt och väldigt egoistisk i vissa situationer för att klara av det. Samtidigt finns det så mycket runt omkring i sporten som är positivt. Vi är konkurrenter men umgås.

8. Du har varit iväg på en lång träningsperiod?

– Ja. I Rom, Monte Carlo, Mauritius och Florida. Det är sköna ställen. Man behöver det breaket från hemmabassängen för att motivera och koncentrera sig. Även om jag simmar på heltid har man andra saker att göra när man är hemma.

9. Var det ett självklart val för dig att simning skulle bli din sport?

– Det var ganska många krokar på vägen. När jag väl valde att satsa på något var det simning som gällde men det var inte självklart att jag skulle sitta här nu. Jag har varit mycket skadad och sjuk. Jag la till och med av helt i ett halvår en gång. Samtidigt har motgångarna stärkt mig. I dag är jag nöjd.

10. Vilka förväntningar/förhoppningar har du inför EM i Berlin?

– Väldigt stora för mig själv. Samtidigt känner jag att jag inte har någon press utifrån eftersom jag inte har några stora resultat bakom mig i långbana. Det bästa är en fjärdeplats från EM 2000. Jag ser verkligen fram emot att få visa att jag är i världsklass även i lång bana.

11. Man kan tjäna stora pengar på simning i dag, eller hur?

– Absolut. Man har inga NHL-löner som man kan leva hela livet på, men just nu har jag så att jag kan leva gott och ändå stoppa undan en del. Man behöver inte avbryta karriären för att satsa på en civil karriär. För några år sen skulle jag ha sagt att det var slut efter OS 2004 men nu kan jag mycket väl tänka mig satsa på ytterligare ett OS efter det.

12. Simmare som kommer upp från bassängen här i Landskrona undviker att trampa i vattenpölarna intill bassängkanten. Varför?

– Därför att det är fruktansvärt kallt vatten i pölarna medan vattnet i bassängen är varmt. Det är inte för att vi är rädda för att bli blöta.

Stefan Alfelt

ANNONS

Vad betalar du för din bilförsäkring? Jämför och pressa priset här!

Extern länk från Compricer

Jämför!

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Simning

ÄMNEN I ARTIKELN

Simning