Stjärnskottet kör för en VM-plats

Supertalangen Frida Karlsson hoppas på VM

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Frida Karlsson gjorde succé på JVM.

Den stora talangen ser nu chansen att få tävla även i riktiga skid-VM.

– Jag känner mig redo att kliva in i seniorvärlden, säger 19-åringen som ställs mot den svenska eliten i SM i veckan.

På söndag avslutas skid-SM i Sundsvall. Då ska landslagschefen Rikard Grip presentera truppen till VM i Seefeld i februari. En het kandidat till en av platserna är en 19-åring från Sollefteå som precis har lämnat junior-VM i Lahtis med två individuella guld och ett stafettbrons.

– Det är klart att det vore skithäftigt att få den chansen, säger Frida Karlsson om senior-VM.

Slog toppåkare

För den bredare massan blev hon ett känt namn genom Sverigepremiären i Bruksvallarna. Karlsson blev tvåa på 10 kilometer klassiskt, bakom Charlotte Kalla men före både Stina Nilsson och Ebba Andersson.

Kanske var det också där som hon själv började förstå att avståndet upp till världseliten inte är så långt. Nu börjar hon inse att hon är aktuell för en svensk VM-trupp.

– Jag hade inga tankar om det alls i början av säsongen. Det har liksom växt i takt med att jag har gjort fina prestationer. Det har väl sjunkit in att det är möjligt och det känns väl väldigt inspirerande, säger Frida Karlsson.

Under junior-VM i Lahtis var Karlsson dominant i distansloppen och segermarginalen på 15 kilometer klassiskt, 52 sekunder, vittnade tydligt om hennes överlägsenhet.

I takt med Frida Karlssons insatser i JVM har allt fler röster höjts för att hon ska få en plats i Rikard Grips VM-trupp. Norska stjärnan Therese Johaug sade i helgen att det vore roligt om Karlsson fick chansen, och SVT:s expert Johanna Ojala vill till och med att 19-åringen ska köra en av sträckorna i stafetten.

Frida Karlsson, i mitten, drömmer om att göra Ebba Andersson, till vänster, och Charlotte Kalla, till höger, sällskap till VM i Seefeld. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Frida Karlsson, i mitten, drömmer om att göra Ebba Andersson, till vänster, och Charlotte Kalla, till höger, sällskap till VM i Seefeld. Arkivbild.

Redo för världseliten

Landslagschefen Rikard Grip nämner inga namn, men det är inte särskilt svårt att förstå vem han pratar om när han angående en VM-stafett säger:

– Det finns definitivt de som har gjort det bra på JVM, som kan bli aktuella för att vara med i ett sådant här lopp, säger Rikard Grip.

VM-biljett eller inte, Frida Karlsson känner sig redo att lämna juniorspåren bakom sig.

– Jag tycker att jag har tagit många kliv som skidåkare, det är väldigt många bitar som jag har utvecklat. Förut kanske jag inte kunde se mig själv kämpa mot världseliten, det har jag jobbat mycket med min mentala coach med. Det är en styrka som jag har utvecklat faktiskt, att verkligen behålla fokuset på mig själv trots att jag ställs inför tuffare och tuffare utmaningar.

– Men jag litar på att Grip tar ut det bästa laget.

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

 

Publicerad:

LÄS VIDARE