”Han är beredd”

avAnna Andersson

SPORTBLADET

Den störste är tillbaka: ”Jag ser fram emot utmaningen”

Foto: Foto: REUTERS
Massa och Schumacher tidigare i år.

Michael Schumacher gör comeback.

Han ersätter Felipe Massa.

– Som tävlingsmänniska ser jag fram emot utmaningen, säger han.

Foto: Foto: AP
ställer upp – av lojalitet Efter Felipe Massas olycka och skada var Ferrari i desperat behov av Michael Schumachers hjälp. Och nu har den sjufaldige världsmästaren tackat ja till att hoppa in i F1-serien igen. ”Jag ska vikariera för Felipe”, säger Schumi.

I går besökte Ferraris president Luca di Montezemolo och stallets teamchef Stefano Domenicali Felipe Massa på sjukhuset i Ungern.

De fick se honom gå själv och de fick en pratstund med honom. Då förklarade de vem som ska ersätta honom så länge han är skadad.

Det blir Michael Schumacher.

Den sjufaldige världsmästaren har sedan han slutade som VM-tvåa 2006 arbetat som rådgivare åt Ferrari och när Felipe Massa nu skadade sig bestämde han sig för att sätta sig i cockpit igen.

Testade våren 2008

– Jag pratade med Stefano Domenicali och Luca di Montezemolo och vi bestämde oss för att jag ska förbereda mig på att vikariera för Felipe, skriver Michael Schumacher på sin hemsida.

– Även om jag själv avslutat kapitlet F1 för länge sedan kan jag inte blunda för den svåra situation som teamet hamnat i.

Har kört mc

Michael Schumacher har inte kört F1 sedan i oktober 2006, därefter har han testat en del åt Ferrari, senast under våren 2008, och kört mc.

Men sedan han skadade sig under mc-tester i februari har han inte tävlat någonting – även om han hade planer på en comeback i slutet av augusti. Nu blir det F1 istället för superbike.

– Michael är beredd. Om alla tester och undersökningar går bra så kommer han att starta, säger ”Schumis” taleskvinna Sabine Kehm.

Speciellt program

Nästa lopp körs i Valencia den 23 augusti och Michael Schumacher har fått ett speciellt träningsprogram för att vara i form fram tills dess.

Bland annat måste han återigen stärka sina nackmuskler så att de klarar de påfrestningar som det innebär att köra F1. Hur länge han kommer att ersätta Felipe Massa är oklart – allt beror på hur fjolårets VM-tvåa tillfrisknar. Men troligen handlar det om mer än ett lopp.

En vecka efter Europas GP i Valencia körs Belgiens GP på SPA.

Det var där som tysken debuterade den 25 augusti 1991 och det var där som han vann sitt första lopp ett år senare.

Det är en bana han vunnit på sex gånger – stadsbanan i Valencia har han däremot aldrig kört.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1