En läsupplevelse utöver det vanliga

SPORTBLADET

Här är Glimnes pokerteori

Så här i semestertider kan det vara ett bra tillfälle att logga ut från nätsajten, slå igen datorn och lägga sig tillrätta i hängmattan med en bra bok … så här kommer två litteraturtips för den genuint pokerintresserade!

Redan 1990, långt före nätspelandets, tv-turneringarnas, boomens och hajpens era, utkom ”Big Deal” som är författad av den brittiske journalisten Anthony Holden. Den är måhända den bästa skildring av proffspokervärlden som skrivits, och var en gång den bok som fick in mig på pokerbanan.

Det är ingen överdrift att påstå att ”Big Deal” förändrade mitt eget liv; och det säger en hel del om bokens kvalitéer att den sedan dess ständigt tryckts upp i nya upplagor.

Holden – som bakom sig då hade bland annat ett antal biografier om Shakespeare, Tjajkovskij med flera – var i slutet av 1980-talet en av Storbritanniens bättre pokerspelare, och bestämde sig som ett experiment för att se om han kunde klara sig ett år som professionell spelare. Det är också det året 1988-89 som ”Big Deal” handlar om, i en skildring full av fängslande anekdoter, skeenden och personer; en berättelse om poker på den tiden då spelet ännu utgjorde en halvt sluten, hemlighetsfull värld med sina egna legender och ritualer. (Och jodå, Holden gick närmare 20?000 pund plus under sitt år som proffs, trots utgifter för inköp, hotell och sexton tripper över Atlanten, varav en med Concorde.)

År 2007 kom så uppföljaren ”Bigger Deal”, där Holden återvänder till den nu i grunden förändrade moderna proffs­cirkusen och tar sig an uppgiften att skildra spelets utveckling sedan den förra boken; och ännu en gång serveras vi poker­intresserade läsare förstklassig underhållning, där Holden blandar sina egna upplevelser vid den gröna filten med skickligt genomförda intervjuer samt ännu fler anekdoter och fascinerande inblickar.

”Big Deal” och ”Bigger Deal” utgör tillsammans ett lysande stycke pokerhistorik, i ordets bredaste och bästa bemärkelse. Få kan som Holden skildra det inre och yttre drama som en pokerturnering utgör, från början till slut.

Och liksom ett fåtal andra böcker kan dessa två sannolikt göra dig till en bättre och insiktsfullare pokerspelare.

Dessutom har Anthony Holden nyligen valts till president i International Federation of Poker. Hmm, jag kanske ska höra om man kan bjuda in Holden som talare till nästa års Pokerakademi?

Dan Glimne

ARTIKELN HANDLAR OM

Poker