Simning

Hade två simdräkter – rekordet ströks

SPORTBLADET

Therese Alshammar, 31, förbättrade sitt världsrekord på 50 meter fjärilsim – för att några timmar senare bli av med det efter ett jurybeslut.

Hon bar två simdräkter.

– Det gör dig knappast snabbare i vattnet, säger Alshammar till SVT.

Det var vid de australiska mästerskapen i OS-bassängen i Sydney som Alshammar simmade på 25,44, två hundradelar snabbare än sitt världsrekord från Barcelona i juni 2007.

Efter loppet sade svenskan:

– Jag är lite chockad och mycket glad. Jag har haft några mycket bra månader i Australien, det är den bästa platsen i världen för simning.

Andra missen på kort tid

Alshammar har tränat i Australien under vintern. Hon fick ställa upp i försöksheaten i tävlingarna i Sydney, men inte i semifinaler och finaler.

Efter OS i fjol beslutade Australiens simförbund att inte tillåta fler än en simdräkt under tävlingar. I Peking hade ett antal simmare burit två simdräkter för att öka deras flytförmåga och minska friktionen.

Alshammar är den första att bli diskvalificerad för den nya regeln och planerade först att överklaga beslutet, men ändrade sig sedan.

"Gör dig inte snabbare"

Men vanmakten finns kvar.

– Om dräkten går sönder är det skönt att ha en extra under. Jag har en vanlig dräkt under tävlingsdräkten för det får mig att känna mig säkrare, och det skyddar kroppen bättre. Men det gör dig inte snabbare. Om något, så blir du långsammare, säger hon till SVT.

Får några veckor sedan slog Therese Alshammar Europarekord på 50 meter fjäril, men glömde sedan lämna dopningsprov inom 24 timmar.

Det rekordet ströks. Frågan är nu om det nya rekordet går att rädda.

TT-Sportbladet

ANNONS

Missa inte kvällens match där England möter Österrike! Den som vet mest vinner mest. Spela på Oddset!

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Oddset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Simning

ÄMNEN I ARTIKELN

Simning