Han delar depå med de stora stjärnorna

SPORTBLADET

Alexander Kristiansson behåller sin plats på topp 10 i sin debutsäsong

Succén fortsätter. Alexander Kristiansson, 16, behåller sin plats på topp tio i Red Bull Rookies Cup efter en ny poängplats på Donington. Nu är den svenske mc-talangen säker på en plats i mästerskapet till 2010.

– Om mästerskapet blir av borde jag få en plats. Jag har hållit mig i toppen hela säsongen, säger Kristiansson till Sportbladet.

Foto: Lyckad säsong 16-årige Alexander Kristiansson har gjort myckt bra ifrån sig under sin första säsong i Red Bull Rookies Cup. FOTO: ZONNIE KRISTIANSSON

27 förare varav 8 nykomlingar. Alexander Kristiansson var 15 år och slängdes in i hetluften direkt. Men efter fem tävlingar i Red Bull Rookies Cup och med bara en kvar är Kristiansson nia i mästerskapet.

– Jag är väldigt nöjd med att jag håller mig inom topp tio och är den bästa nykomlingen, säger Kristiansson till Sportbladet.

Kvalade dåligt

På Donington blev det en elfteplats för Kristiansson. Ett dåligt kval ställde till det. När starten i loppet gick tog sig Hörby-föraren upp på sjätte plats, men missade i första svängen och tappade till sextonde plats. Efter en uppkörning blev Kristiansson elva.

– Det var riktigt svårt att köra om på Donington. Men jag lärde mig banan och trivdes bättre och bättre.

Elfteplats - inför säsongen ett bra resultat för Kristiansson. Nu är han istället missnöjd trots nya, värdefulla poäng i mästerskapet.

– Det var inte jättebra. Men det var rätt hyfsat för att vara första gången på banan. De flesta hade kört här tidigare, det gör stor skillnad.

Delar depå med Rossi

Red Bull Rookies Cup körs samtidigt som MotoGP-tävlingarna. Förarna i supportklassen delar depå med stjärnor som Valentino Rossi och Casey Stoner.

– Det har varit stort. När man går i depån och ser Rossi och alla de andra. Det har varit häftigt att ha vara där och lärt känna några stall inför framtiden.

Nionde plats i mästerskapet under debutåret. Du måste vara nöjd?

– Ja, jag har kommit in i banorna snabbt och har varit snabb direkt. Jag var överraskad på första tävlingen i Jerez. I testerna låg jag runt tjugonde plats och sen var jag fyra i första loppet i Jerez och ledde det andra innan jag kraschade.

– Så det känns bra. Jag har lärt mig riktigt massor. Jag har lärt mig att bromsa på ett annat vis och hålla fart i kurvor.

Bara en tävling återstår på säsongen i Red Bull Rookies Cup. Om mästerskapet körs nästa år är Kristiansson säker på en plats.

– Vi får besked vid nästa tävling. Men om mästerskapet blir av borde jag få en plats. Jag har hållit mig i toppen hela säsongen, säger Kristiansson.

Andra svenskar som körde i helgen

Timmy Hansen, Formel BMW

Formkurvan fortsätter uppåt för Hansen som på Hungaroring körde in en tredjeplats i lopp två. Säsongens bästa resultat för Hansen, som slutade nia i det första loppet.

Michael Jernberg, Rallycross Norden

EM-ledaren tog en andraplats i nya tävlingen Rallycross Norden. Sverre Isachsen, konkurrenten från EM-mästerskapet, vann tävlingen som kördes i Strängnäs.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport