Ekström kan diskas

SPORTBLADET

Misstänkt stallorder på Zandvoort

Mattias Ekström gjorde en enorm upphämtning och slutade tvåa.

Men han kan bli diskvalificerad.

Audi misstänks för att ha givit stallorder.

Mattias Ekström slutade tvåa på Zandvoort och är nu tvåa i DTM, om han får behålla resultatet. Audi misstänks för att ha använts sig av stallorder och det är förbjudet.

Svensken var snabb och väntade väldigt länge med sina två depåstopp, till varv 21 och var 29. Men han hade problem under det sista stoppet som tog relativt lång tid och han låg fyra, men han lyckades ta sig förbi både Alexandre Prémat, Som kör en Audi för Phoenix och dennes teamkompis Oliver Jarvis. De kör båda med fjolårsbilar.

Vann viktiga poäng

Ekström slutade tvåa vilket gav honom viktiga poäng i titelkampen. Han är tvåa i mästerskapet, bara två poäng bakom Gary Paffett, Mercedes.

Tävlingsledningen undersöker nu om han tog sig förbi med justa metoder eller om det var en stallorder, vilket är förbjudet sedan 2008.

– MIn bil var riktigt bra och killarna framför mig hade problem, säger Ekström enligt motorsporttotal.

– I slutet hade jag bättre däck än de andra och jag tror att jag var den som gjorde mitt depåstopp allra sist och det är därför det var en sådan skillnad. Men de försvarade sig inte allt för hårt och jag slutade tvåa.

”Ekström snabbare”

Audi menar att det absolut inte var någon stallorder:

– Ekström var snabbare tack vare sin bil och strategin, hans däck var nyare, säger Audis motorsportchef Wolfgang Ullrich.

– När Stoddart körde av på det 33-34 varvet kom det mycket skräp på banan och alla varvtider blev långsammare. Vi kunde varna två förare och det fungerade bra för dem. Dessutom var det kanske en fördel för Ekström att hans depåstopp var längre, han fick mer bensin.

Resultatet preliminärt

Men det var även andra problem och tävlingsledningen uteslöt fyra Audiförare, Christian Bakkerud, Alexandre Prémat, Timo Scheider och Markus Winkelhock. Bakkerud för att han inte kom till vågen efter loppet, Scheider och Prémat för att de kom för sent till vågen och Winkelhock för att han hade för lite bensin kvar.

Resultatet är ännu preliminärt, tävlingsledningen vill se över om det handlade om stallorder från Audis sida och först under den kommande veckan fastställs resultatet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

DTM

WTCC