Längdskidor

”Känt stöd hela tiden”

Av: 

Kristoffer Bergström

SPORTBLADET

VM-hjälten Södergren talar ut om sitt dramatiska år

Anders Södergrens säsong har pendlat mellan hopp och förtvivlan.

Anders Södergrens säsong har pendlat mellan hopp och förtvivlan.

Foto: Bildbyrån

Här är bilden av en hjälte som har vunnit mer än ett silver.

Tre gånger under ett år har Anders Södergren, 31, knockats – och tre gånger har han kommit tillbaka starkare.

– Jag har känt ett otroligt stöd hela tiden, nu känns det fantastiskt härligt, säger han.

Det snöar blött på Anders Södergren när han står på prispallen. Han fäller upp båda tummarna mot publiken som en segergest, de svarar med att sjunga hans namn.

Alla vet att hans tuffaste kamp inte har varat över 30 kilometer.

Den har varat över nio månader.

Snabb diagnos

14 juni är det ljummet i Bruksvallarna och Anders sågar brädor.

Nedervåningen på stugan ser bra ut nu, snickarfarsan kan vara stolt över honom, luften känns klar i lungorna – men vad är det som låter? Varför rosslar andetagen, varför gör det ont bakom revbenen?

Det tar två dygn för frun Elisabeth att tjata med honom till Östersunds sjukhus. Där kommer diagnosen fort: lungan är punkterad, en slang behöver borras in mellan revbenen för att suga luft ur lungsäcken.

"Hur många veckor skulle jag behöva vila? Blir jag bra över huvud taget?" hinner han tänka från sängen på intensiven. Han ställer in nästa träningsläger, men oron avtar i takt med tillfrisknadet.

Efter fyra dygn promenerar Anders lättat ut från sjukhuset.

Hit tänker han inte återvända.

Ett fasansfullt svar

När Anders Södergren ler ser han yngre ut än 31. Som i november, när han sitter bakom ett träbord i Bruksvallarna och talar om sin bländande försäsong med dubbla segrar i säsongens första lopp. Nu ska han bära med sig formtoppen in i världscupen, säger han.

– Jag kommer vara utvilad och ha släppt lite på träningen för att vara i form. Man behöver inleda med en bra tävling för att få tillbaka det extra självförtroendet. Jag hoppas på en lika bra start som i fjol då jag var trea.

Men nästa gång han kommunicerar med media är det via ett pressutskick:

"Trots att jag är i mitt livs form är det ingenting att fundera på. Jag väljer att operera bort testikeln direkt. När man får sådana här besked betyder inte skidåkningen något alls".

Rutinkontrollen hade gett ett fasansfullt svar. Läkarna såg en cellförändring i ena testikeln, och med enkel sannolikhetslära fruktade många att den var elakartad.

Att det var cancer.

– Man tänkte rätt mycket då. Inställningen var att det inte var något farligt, men samtidigt visste jag att oddsen var väldigt små att det skulle vara godartat. Men jag är sån som person: jag tänker oftast det mest positiva, säger han nu.

Det är inte optimisten utan realisten inom Södergren som fattar beslutet att stå över världscupspremiären och återvända till Östersunds sjukhus för operation. Våndan är stor, men stödet från vänner och lagkamrater större.

Vann tre kamper

Lyckligtvis blir det inte dramatiskt, förändringen är godartad och överläkaren Göran Beskow avlägsnar testikeln smidigt. Hela vägen imponerades Beskow av Södergrens styrka. Inte främst fysiskt, utan att han inte bryter ihop.

– Det måste vara en livskris för en ung kille att få reda på att han kanske behöver cellgift. Att han klarar det psykiskt är otroligt starkt, säger han.

När Anders var inlagd, kunde du då ana att han skulle bli världens näst bästa längdåkare under vintern?

– Hm… jag har tittat i tidningarna och hållit tummarna och hoppat och hoppats, men… Jo, han var en så oerhört sympatisk kille, han var så oerhört mänsklig.

Där borde oturskvoten varit fylld, men efter operationen går Södergrens rygg sönder i en tjeckisk uppförsbacke. Han beskriver det som att ha två spett inkörda längs med ryggraden och hoppar av Tour de Ski.

En logisk säsong borde VM-drömmarna ha dött där, men det här året är allt så konstigt att Anders stretar emot. Och vinner karriärens tredje världscuptävling ett par veckor senare.

Resten av berg- och dalbaneresan såg vi i går. En smärtfri, urstark världsåkare tog täten från start och höll sig kvar. Han låg i toppen hela loppet, i mål var karriärens andra VM-silver odiskutabelt.

– Klockrent. Fantastiskt kul att åka, sa han direkt efteråt.

Annan syn på skidåkning

Sagan slutar i Liberec pressrum, där är det ungdomliga leendet tillbaka.

Anders har på nio månader besegrat hålet i lungan, cellförändringen i testikeln, ryggsmärtan – och nu närapå hela världseliten.

Och kanske, menar han, ska man inte fokusera på hur han mådde under behandlingarna.

Kanske vann han VM-silver just för att han tog sig över dem.

– Jag fick en annan syn på skidåkning där den veckan under operationen. Man hann tänka rätt mycket innan man fick besked att den var godartad. Då insåg jag ännu mer vad kul det är, det man håller på med. Det är inte världens viktigaste grej, det är framför allt otroligt kul.

Nyheten om Södergrens silver

skickades som sms-flash

den 22/2 kl. 14.20

Beställ sportflash du också

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Längdskidor