Längdskidor

Svensk bakom sprintfiaskot

SPORTBLADET

Rivalens svenske tränare: ”Vi hade rätt taktik”: armbågar, armbågar”

Liberec. En svensk låg bakom Sveriges sprintfiasko.

Guldhoppet Emil Jönsson åkte ut i kvarten efter att ha blivit blockerad av Anti Saarepuu.

– Vi hade helt enkelt rätt taktik: armbågar, armbågar, säger estens tränare Niclas Grön.

Gårdagens största svenska guldchans krossades tidigt.

Emil Jönsson är den ende i världen som slagit norske dominanten Ola Vigen Hattestad i en världscupsfinal den här säsongen.

När de ställdes mot varandra redan i kvarten var det upplagt för en tvekamp.

Men Emil hamnade längst bak i en uppförsbacke och tog aldrig in försprånget på upploppet.

– Det var en lucka som jag ville komma in i. Jag högg den, men sen… sen var det stängt, säger Jönsson med tårar i ögonen efter att ha åkt ut.

Vann b-final

I stället gick Saarepuu, esten som blockade Emil, till semi. Där gick han inte vidare, men vann sedan b-finalen. En stor triumf för honom – och för hans svenske tränare Niclas Grön.

– Vi var stenhårda. Vi måste använda armbågar och får inte lämna utrymme till någon. Lämnar man utrymme som Emil är man körd, säger Grön.

I maj förra året började han träna Saarepuu, sedan esten petats från landslaget. Och inför gårdagens kvartsfinal hann svensken ge många tips om hur Anti skulle rå på storfavoriterna.

– Jag sa ”ligg i rygg på Ola och Emil, de kommer strula till det så att du får en öppning”. Och precis det hände, säger Grön.

Hur känns det att knocka en svensk?

– Att taktiken gick hem är fantastiskt. Tyvärr åkte Emil dit på att han var för snäll. Han har ju sån pondus att han hade vunnit om det inte hänt något särskilt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Reka och hitta dina favoritspel på Oddset! Spel på lag och ligor från världens alla hörn. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Längdskidor

ÄMNEN I ARTIKELN

Längdskidor