Ska köra nästa år – men protesterar

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Williams: Alla vet att F1 inte ska vara en serie med två olika klasser

Williams är ett av tre team som ska köra F1 2010 - men även de protesterar mot de nya reglerna.

– Som jag ser det är det inte motorsport, säger Patrick Head.

Foto: AP
Williams ska vara med 2010 – men gillar inte de nya reglerna.

Williams, Force India och Brawn är de nuvarande F1-team som sagt att de vill köra F1 nästa år, men det betyder inte att de är positiva till FIAs nya regler.

Snarare är det tvärt om.

– Alla vet att F1 inte ska vara en serie med två olika klasser, säger Patrick Head, som äger 30 procent av Williams till motorsporttotal och han är rädd att FIA försöker jämna ut fältet precis som man gjort inom WTCC där det bland annat handlar om straffvikter.

– Det vore fruktansvärt om de som styr sporten kan bestämma vem som ska vinna, som i GT eller när det gäller touringcars. I ett sådant mästerskap vill inte vi vara med.

Mot övre budgetgräns

Han anser att de teamen som håller sig inom budgetgränsen kommer att ha en allt för tydlig fördel och dessutom vara de som vinner loppen.

– Du kan inte betala så mycket att det blir jämnt. Plötsligt säger FIA att man får vinkla vigen fem grader istället för tio. Är det motorsport? nej, jag tycker att det är idioti. Jag har ingenting emot nya stall, men de ska inte lockas till F1 med fördelar, de ska komma och de ska stanna om de har en frisk organisation med bra ekonomi.

Dessutom är han egentligen emot en övre budgetgräns och han vill se Ferrari i F1 och ingen annan stans.

– I egentligen vill vi inte bestämma hur mycket pengar vi ska lägga på någonting i förväg. Samtidigt är det så att biltillverkarna kan erbjuda helt andra löner, vi tappade väldigt mycket duktigt folk till Honda för att de fick oroliga kontrakt där. För exakt samma jobb, berättar han.

– Sedan är det så att när vi kommer till Malaysia har 60 procent av åskådarna en röd keps. Ferrari är en viktig del för många människor och jag tror inte att F1 behöver Ferrari till varje pris, men utan Ferrari vore F1 betydligt tråkigare.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1