Vinter-OS

”De har dopat sig med gas”

avPatrik Brenning

Wada agerar direkt efter tyska uppgifter

Foto: TT

De ryska idrottsstjärnorna har under flera år dopat sig med hjälp av ädelgasen xenon, påstår tyska tv-kanalen WDR.

Nu lovar antidopningsorganisationen Wada att agera.

– Det här kommer stå på dagordningen redan till nästa möte, säger presidenten Craig Reedie enligt VG.

Ryssland vann medaljligan i Sotji men nu riktas dopningsanklagelser mot nationen. Tyska tv-kanalen WDR påstår i programmet ”Sport inside” att de ryska idrottsstjärnorna under flera års tid och i ett stort antal spridda sporter systematiskt dopat sig.

På order från idrottsministern

Enligt WDR har över 70 procent av de ryska medaljörerna vid sommar-OS 2004 och vinter-OS 2006 använt ädelgasen xenon. Vid inhalering av gasen stimuleras kroppens produktion av erytropoietin (Epo). Konstgjord tillförsel av Epo är en av de mest effektiva dopningsformerna och stängt förbjuden enligt gällande regelverk.

Enligt WDR:s uppgifter, som återges av norska VG, är inhalering av xenon ett nytt fenomen för dopningsjägarna men en sedan länge använd metod i Ryssland. Den tyska tv-kanalen påstår sig ha dokument som visar att Ryssland idrottsminister beordrat användning av metoden bland annat för att ”Wada inte har hängt med på det här”.

Nu lovar Wada att agera.

– Kommissionen som övervakar förbudslistan kommer att ta tag i det här. Det kommer stå på dagordningen redan till nästa möte, säger presidenten Craig Reedie enligt VG.

”En betydlig effekt”

Enligt dopningsanalytikern Mario Thevis finns i dag inga tester som kan bevisa fusket men det råder ingen tvekan om att det är effektivt.

– Det har gjorts djurförsök med xenon och under loppet av ett dygn ökade Epo-produktionen med en faktor på 1,6. Det är en betydlig effekt, säger Thevis som menar att effekten skulle vara likvärdig på människor.

Enligt Wadas förre president Richard Pound är metoden ”otvivelaktigt prestationshöjande” och strängt förbjuden.

– Du kan inte hävda att reglerna inte är tydliga här, säger Pound.

ARTIKELN HANDLAR OM

Vinter-OS