Guldmedaljen såld – för 9,5 miljoner

SPORTBLADET

Gick för nytt försäljningsrekord

Foto: Owens guldmedalj som såldes för 9,5 miljoner.

Jesse Owens fyra guld vid OS i Berlin 1936 är en av OS-historiens absolut största prestationer.

Nu har en av medaljerna sålts på auktion för ett rekordbelopp.

9,5 miljoner kostade den mytomspunna medaljen för en okänd köpare, skriver ESPN.

Adolf Hitler använde OS på hemmaplan i Berlin som en enda lång propagandacirkus för nazi-Tyskland. Men en idrottare förstörde hans planer totalt. Jesse Owens, då 22 år, gjorde rent hus. På fyra starter, 100 meter, 200 meter, längdhopp och 4x100 meter, tog den afroamerikanske stjärnan fyra guld.

Försäljningsrekord

Under söndagen såldes en av guldklimparna på en auktion för idrottsmemorabilia, och det blev ett nytt försäljningsrekord när priset trissades upp till 9,5 miljoner kronor.

Medaljen kom enligt ESPN till auktionen från Elaine Plaines-Robinsons dödsbo, hon var gift med underhållaren Bill "Bojangles" Robinson som var nära vän med Jesse Owens.

”Vi är ärade”

– Vi är ärade att få hantera det vi anser vara en av de mest inspirerande idrottsmemorabilia som någonsin erbjudits på en auktion, säger auktionsbolaget SCP:s president David Kohler.

Vilken medalj det handlar om är oklart då de inte är graverade. Och någon mer auktion av hans medaljer är knappast aktuell då de tre övriga medaljerna som förvaras på Ohio State University är replikor sedan Jesse Owens enligt uppgift ska ha tappat bort de tre andra originalmedaljerna.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott