Klart: Brottning blir kvar i OS

avAndreas Käck, Linus Norberg

SPORTBLADET

”Hade varit orättvist om sporten försvunnit”

I dag bestämdes brottningens öde i OS.

Då kom glädjebeskedet: sporten kommer att finnas kvar.

– Nu kan man pusta ut, säger Martin Lidberg.

Tidigare i år beslutade den internationella olympiska kommittén (IOK) att utesluta brottning från och med OS 2020. När förre svenske förbundskaptenen Benni Ljungbäck fick höra om beslutet var han märkbart tagen.

– Ett jävla slag i ansiktet, sa han då.

Brottning blev sedan en av åtta idrotter – tillsammans med baseball, softball, karate, squash, klättring, wakeboard, rullskridskor och wushu – som gjorde upp om den sista öppna platsen i OS-körschemat.

”Behövde en spark i arslet”

I dag, i argentinska huvudstaden Buenos Aires, fattades beslutet.

Brottning läggs till i OS-programmet även år 2020 och 2024.

– Jag tycker ju att det hade varit väldigt orättvist mot sporten om den hade försvunnit. Samtidigt så gjordes väl detta (uteslutningen ur OS) för att vi skulle vakna till lite och ändra på reglerna och styra upp Fila (styrorganet) lite bättre. Det känns skönt att brottningsvärlden äntligen har enats, säger Benni Ljungbäck.

Så det finns något positivt med hela processen?

– Absolut. Det här är hundra procent positivt. Det var det här som behövdes, att få en spark i arslet. Fila, det nationella förbundet, domare, aktiva och tränare drar åt samma håll. Vi kommer att slippa en massa protester och mygel som varit. Det känns som att alla har tagit sitt ansvar.

Martin Lidberg, håller med.

– Det behövdes. Det har varit mycket korruption och många konstiga regler som ingen förstått sig på. Framför allt vi som lagt skorna på hyllan har varit väldigt besvikna, och inte velat gå och titta på brottning. Men nu gjordes de ändringar som krävdes. Fila har tagit till sig kritiken och gjort sig av med folk som inte hört hemma där.

”Betyder allt”

Benni Ljungbäck tror att en uteslutning hade varit slutet för Svensk brottning.

– Hade vi åkt ur OS-programmet hade vi inte haft kvar sporten inom fem år. Med all respekt för EM och VM, det är fantastiska mästerskap, men det är ändå OS som är pricken över i:et. Det betyder allt för Svensk brottning att sporten finns kvar i OS.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brottning