Schackundret flögs in hemligt – mitt i natten

Möttes av ”Beatles-hysteri” i Indien

Magnus Carlsen.
Magnus Carlsen.

Schack är stort i Indien.

Så stort att Magnus Carlsen, det norska underbarnet, fick flygas in inkognito, mitt i natten för att undvika hysteri.

– De var rädda för att det skulle bli svårt att ta sig från flygplatsen till hotellet, säger managern Espen Agdestein till NRK.

Carlsen fick sedan vara med om genuin ”Beatles-hysteri” när han besökte ett universitet för kvinnor.

Magnus Carlsen är inget hushållsnamn i Sverige, men på den internationella schackscenen är han en fixstjärna.

Den 22-årige norrmannen är den senaste i den långa raden underbarn – med legendaren Bobby Fischer som tydligaste exempel – som har tagit över redan i de tidiga tonåren.

2004 slog han, som trettonåring, förre världsmästaren Anatolij Karpov och spelade remi mot Garri Kasparov, då regerande världsmästare och världsetta.

Förbundet rädda för kaos

Carlsen, som numera är världsetta och stormästare, anlände i går till VM-byn i Chennai, Indien inför det stundande mästerskapet.

Men istället för att bara flyga in som vanligt fick han order från det internationella schackförbundet att han skulle ”smugglas” in i nattens dunkel.

– Vi fick besked om att landningstidpunkten var helt hemlig, säger hans manager Espen Agdestein till NRK.

Så söndag, klockan halv fyra på morgonen, landade Carlsen i Indien.

– De var rädda för att det skulle bli svårt att ta sig från flygplatsen till hotellet om den här informationen läckte ut, säger Agdestein.

”Viktigt att han har det behagligt”

Magnus Carlsen är i Indien för att matchas mot regerande världsmästare Viswanathan Anand, 43, och bli den förste västerländske spelaren att ta över titeln sedan Bobby Fischer, 1972.

De tolv omgångarna kommer att gå av stapeln så sent som 6 november, men redan nu är det alltså dags att vänja sig och inspektera VM-byn i tre dagar.

NRK: Hade Magnus några invändningar?

– Det är några småsaker, som aircondition och sådant. Det är viktigt att han har det behagligt. Men inga stora saker, säger Agdestein.

Kaos vid skolbesök

Under måndagen fick schacksportens superstar besöka Vaishnav Girls College. Där möttes han av vad som bäst kan liknas vid ”Beatles-hysteri”, då 2000 elever välkomnade honom.

– Jag fick höra att flera av tjejerna väntade i mer än två timmar för att få en bra plats, säger pappa Henrik till NRK.

– Jag blev väldigt glad för att var så mycket folk här, och att de uppskattade mig. Så jag är väldigt smickrad och tacksam, säger Magnus Carlsen själv.

Se klippet på det galna skolbesöket här (obs. Extern länk).

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.